Parchetul General, repetent pe linie. Restituirile au bătut recordul din 2014 încoace

Parchetul General, repetent pe linie. Restituirile au bătut recordul din 2014 încoace sursa: arhivă EVZ

Raportul de bilanț al Parchetului General arată că anchetatorii din țară sunt campioni la restituiri ale dosarele. “Este cel mai mare număr de cauze restituite de instanță începând cu anul 2014, când au fost adoptate noile coduri, penal și de procedură penală” se arată în documentul citat.

În anul 2021, instanțele de judecată au dispus restituirea și trimiterea dosarelor la procuror în nu mai puțin de 239 de cauze, cu 12,7% mai multe decât în anul 2020. Cele mai multe restituiri și trimiteri s-au înregistrat la parchetele de pe lângă următoarele curți de apel: Timișoara, București, Alba-Iulia.

În ce zonă s-au înregistrat cele mai multe respingeri. Probleme pentru procurori

Motivele dispunerii acestor soluții de către instanțele de judecată în anul 2021 sunt în principiu asemănătoare celor din anul anterior: lipsa de claritate a acuzației, descrierea deficitară a faptei, lipsa indicării probelor sau a argumentelor care justifică trimiterea în judecată, neconcordanțe grave în actele de urmărire penală. În ceea ce privește acordurile de recunoaștere a vinovăției, cele mai multe respingeri s-au înregistrat pentru că pedeapsa negociată a fost apreciată ca nelegală – fie prin raportare la limitele acesteia, fie pentru omisiunea pedepselor complementare și/sau a celor accesorii, se mai arată în același document.

74,1% reprezintă cauzele cu urmărirea penală începută, în creștere față de anul 2020 cu 8,4%

Nici la capitolul cauze nesoluționate nu stăm mai bine, datele statistice privind cauzele rămase nesoluționate relevă faptul că acestea au crescut față de 2020 cu 3,6%. Din totalul cauzelor rămase nesoluționate - fără cauzele cu autori necunoscuți, adică 632.656, 29,2%, anume 185.010 sunt cu o vechime de până la 6 luni de la sesizare, 19,2%, adică 121.277 între 6 luni și 1 an de la sesizare iar 51,6%, cele mai multe însumând 326.369 de peste un an de la sesizare. De asemenea, din totalul cauzelor rămase de soluționat - fără cauzele cu autor necunoscut – 468.491, adică  74,1% reprezintă cauzele cu urmărirea penală începută, în creștere față de anul 2020 cu 8,4%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), Gabriela Scutea, i-a certat joi pe procurori că nu muncesc suficient de mult, afirmând că la ora 16.00 se golesc parchetele.

„Să vedem că parcările din apropierea sediilor noastre rămân ocupate dincolo de ora 16, mai ales că activităţile procedurale fixate pentru procuror prin noul Cod de procedură penală sunt mai puţin consumatoare de timp decât în concepţia vechiului cod”, a spus procurorul general.