Un posibil bust al Cleopatrei, găsit într-un templu egiptean antic. Ce spun arheologii

Un posibil bust al Cleopatrei, găsit într-un templu egiptean antic. Ce spun arheologii

O statuie mică a unei femei purtând o coroană regală o poate reprezenta pe Cleopatra a VII-a, regina egipteană care i-a iubit pe Iulius Cezar și pe Marc Antoniu, a spus un arheolog. Există și arheologi care consideră că statuia este a altcuiva.

Statuia care o poate reprezenta pe Cleopatra a VII-a

Statuia de marmură albă - care este suficient de mică pentru a încăpea în mâna unei persoane - arată o femeie purtând o coroană regală. Kathleen Martinez, un arheolog care conduce echipa egipteano-dominicană care excavează situl, crede că statuia o înfățișează pe Cleopatra a VII-a. Cleopatra a VII-a (a trăit între 69 și 30 î.Hr.) a fost ultimul conducător al dinastiei ptolemaice, care a început când Ptolemeu I Soter, unul dintre generalii lui Alexandru cel Mare, a început să conducă Egiptul antic în 305 î.Hr.

Statuie Celopatra.

Statuie Celopatra. Sursa foto Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities

Unii arheologi au o altă părere

Alți arheologi nu cred că bustul o înfățișează pe Cleopatra, ci pe o altă prințesă sau o altă femeie regală. Zahi Hawass, un fost ministru egiptean al antichităților care nu a fost implicat în descoperire, dar care a excavat în trecut în acest sit, a declarat că el crede că bustul datează de după epoca Cleopatrei.

„M-am uitat cu atenție la bust. Nu este deloc Cleopatra; este roman”, a declarat Hawass pentru Live Science. În timpul dinastiei Ptolemaice, faraonii erau portretizați cu stiluri de artă egiptene, nu romane. Perioada romană în Egipt a început în anul 30 î.Hr. după moartea Cleopatrei. Mormântul ei nu a fost găsit niciodată, chiar dacă mulți l-au căutat fără oprire.

Statuie Celopatra.

Statuie Celopatra. Sursa foto Wikipedia

Taposiris Magna a fost un oraș fondat în jurul anului 280 î.Hr. în apropierea Mării Mediterane; avea un număr de temple dedicate lui Osiris și Isis, printre alte zeități. Un fragment dintr-un alt bust care înfățișează un rege purtând „Nemes” a fost descoperit lângă bustul femeii la templul din Taposiris Magna.

Alte lucruri găsite de arheologi

Arheologii au dezgropat și 337 de monede, dintre care multe o înfățișează pe Cleopatra a VII-a, lângă busturi. S-au găsit și o varietate de alte artefacte, cum ar fi lămpi cu ulei; un inel de bronz dedicat lui Hathor, o zeiță a cerului asociată cu fertilitatea și dragostea; și o amuletă gravată cu fraza „Justiția lui Ra a apărut”. (Ra era zeul soarelui).

Toate artefactele au fost găsite aproape unul de altul și făceau parte dintr-un „depozit de fundație” la templu, se arată în declarație. Egiptenii antici îngropau de obicei un depozit de obiecte chiar înainte de a începe construcția unei structuri importante.

Arheologii au găsit și rămășițele unui templu la Taposiris Magna, care a fost folosit aproximativ între secolele al IV-lea și al II-lea î.Hr., în perioada ptolemeică. Lângă acest templu, ei au descoperit o necropolă care conținea cel puțin 20 de morminte. Sub apă, ei au găsit rămășițe umane, ceramică și structuri care nu au fost identificate sau datate.

Ne puteți urmări și pe Google News