Evenimentul Zilei > Social > Parcare inteligentă şi WI-FI Gratuit, în Orăşelul Copiilor
Parcare inteligentă şi WI-FI Gratuit, în Orăşelul Copiilor

Parcare inteligentă şi WI-FI Gratuit, în Orăşelul Copiilor

Soluţiile de tip Smart City, pentru un oraş inteligent, apar şi în România. O companie de telefonie a implementat primul proiect de acest gen, în Parcul Tineretului, zona Orăşelului Copiilor, în Sectorul 4 din Bucureşti.

Primăria Sectorului 4 a făcut primul pas în acest sens, prin semnarea acestui parteneriat cu firma de telefonie. Astfel, Parcul Orășelul Copiilor este primul spațiu urban recomandat pentru implementarea, în cadrul unui proiect-pilot, a unor tehnologii inteligente inovatoare, care vin în sprijinul cetățenilor.
 

Soluţiile implementate constau în patru componente integrate: parcare inteligentă, conectivitate Wi-Fi oferită gratuit, siguranţă publică şi iluminat inteligent. Prin utilizarea aplicaţiei mobile Tap &Park disponibilă acum pentru IoS şi în curând, pentru Android şi Windows mobile, şoferii vor putea identifica în timp real dacă sunt locuri de parcare disponibile în zona delimitată din Orăşelul Copiilor. Soluţia are un modul dedicat pentru administraţia locală sau cea a parcărilor, care afişează gradul de ocupare a spaţiilor de parcare şi nivelul traficului din zonă.

Senzorii sunt montaţi în locurile de parcare

Soluţia de iluminat inteligent este instalată pe opt stâlpi echipaţi cu tehnologie LED şi senzori sensibili la mişcare şi la intensitatea luminii ambientale. Aceştia pot fi controlaţi automat de la distanţă pentru a creşte intensitatea luminiii când cineva este în preajma acestora. Implementarea soluţiei va genera reduceri de costuri cu energia de până la 60%.

Soluţia Wi-Fi permite vizitatorilor parcului să se bucure de acces gratuit la Internet în zona delimitată. În perioada următoare, aplicaţia va fi dezvoltată pentru a acoperi mai multe zone de parcare din Bucureşti. De asemenea, o funcţionalitate viitoare va permite şoferilor să plătească parcarea cu ajutorul telefonului mobil, direct către autoritatea locală sau operatorii de parcări, fără costuri adiţionale. Soluţia de parcare va include şi notificări prin care şoferii sunt anunţaţi când le expiră timpul de parcare.

„Mă bucură foarte mult faptul că a fost ales un parc din Sectorul 4 pentru pilotarea unei astfel de tehnologii. Asta înseamnă că locuitorii sectorului au șansa de a se bucura de beneficiile unui prim stadiu de dezvoltare a unui oraș inteligent. Acest parteneriat este un proiect pentru viitor, care sunt convins că va aduce orașele din întreaga lume la un alt nivel de dezvoltare”, a declarat Daniel Băluță, primarul Sectorului 4.

Aplicaţia de pe telefon arată dacă sunt locuri de parcare libere