Cel mai mare parc eolian din România va fi gata în 2024. Este construit de ucraineni

Cel mai mare parc eolian din România va fi gata în 2024. Este construit de ucraineniEnergie verde. Sursa foto: Arhiva EVZ

La Ruginoasa, în județul Iași, la începutul anului 2024, va fi terminat cel mai mare parc eolian din România. Acesta este de 72 MW, fiind dezvoltat de compania ucraineană DTEK.

La Ruginoasa, Iași, la începutul anului 2024, se va finaliza construirea unui parc eolian de 72 megawați. 60 megawați îi revin României.

După faza punerii în funcțiune, efectuată săptămâna aceasta, Transelectrica va aproba energizarea în regim de consumator.

Când va fi gata cel mai mare parc eolian din România?

Potrivit lui Daniel Rascu, manager de dezvoltare de la DTEK Renewables, companie ucraineană, a declarat pentru Ziarul Financiar:

Suntem în grafic pentru a obține la începutul anului licența de producător (...). Pentru noi este profitabil să producem cât mai repede. 

În ciuda unor amânări, acționarii companiei vor finaliza proiectul de construcție cât mai rapid. Construcția a debutat în martie, având întârzieri din cauza depistării unor bombe neexplodate din cel de-al Doilea Război Mondial, dar și din cauza condiților meteo nefavorabile din luna aprilie. Orice întârziere va presupune pierderi. Pe lângă parcul eolian de la Ruginoasa, compania DTEK a cumpărat un proiect fotovoltaic de 50 MW în județul Mureș. Investițiile sunt estimate la 60 milioane de euro.

Cel mai mare parc eolian din România va fi finalizat la începutul anului 2024.

Cel mai mare parc eolian din România va fi finalizat la începutul anului 2024.

Energia eoliană din Marea Neagră

România ar trebui să aibă o lege pentru energia eoliană offshore până la sfârşitul acestui an. Declaraţia a fost făcută de ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Adoptarea unei legi care să reglementeze cadrul juridic necesar pentru exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră face parte dintre angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În actuala variantă a proiectului de lege, cel târziu la finalul lunii iunie 2025, Guvernul va aproba prin hotărâre perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate, ținând cont de restricțiile impuse de protejarea mediului înconjurător, pe baza unui studiu care va fi demarat de Ministerul Energiei. De asemenea, în același termen, Guvernul va aproba prin hotărâre:

  • (i) aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor eoliene offshore;
  • (ii) cuantumul redevențelor; (iii) schema de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite investițiile în energia eoliană offshore.

Mai mult, cu respectarea acestui ritm, la finalul anului 2025 se vor finaliza contractele de concesiune cu investitorii interesați. Concesiunea perimetrelor eoliene offshore va fi realizată de către Ministerul Energiei, printr-o procedură de atribuire competitivă, conform prevederilor Codului administrativ.