Evenimentul Zilei > Actualitate > PARAZITUL pisicilor care poate duce la SCĂDEREA randamentul copiilor la şcoală
PARAZITUL pisicilor care poate duce la SCĂDEREA randamentul copiilor la şcoală

PARAZITUL pisicilor care poate duce la SCĂDEREA randamentul copiilor la şcoală

Un parazit al pisicilor poate dăuna performanţelor şcolare ale copiilor, susţin cercetătorii americani.

Potrivit unui studiu publicat de revista Parasitology, parazitul vinovat de toxoplasmoză (toxoplasma gondii) ar putea altera capacităţile cognitive ale adolescenţilor, cum ar fi memorarea sau citirea.


Ce se întâmplă când eşti mort de BEAT şi insişti să scoţi bani de la bancomat. Urmarea este incredibilă | VIDEO

 Toxoplasmoza se transmite la om prin consumul de fructe şi legume nespălate sau din carnea insuficient tratată termic, precum şi prin contactul cu fecalele pisicii la curăţarea litierei, scrie metronews.fr, preluat de Agerpres.

Minusculul parazit, despre care se crede că infectează aproape o treime din populaţia mondială, se adăposteşte în celulele creierului şi ale muşchilor, dar nu provoacă niciun fel de simptome la majoritatea persoanelor.

Oameni de ştiinţă de la Universitatea Iowa şi Universitatea Internaţională Florida au ţinut sub observaţie 1.755 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani dintre care 135 aveau toxoplasmoză. Pornind de la rezultatele testelor cognitive, cercetătorii au stabilit o legătură între infecţia cu acest parazit şi capacităţile de învăţare ale copiilor. Ei au descoperit că cei infectaţi cu minusculul parazit aveau rezultate mai slabe decât ceilalţi la testele de memorare şi citire – în medie cu 7% la băieţi şi 11% la fete. În schimb, nu s-a constatat nicio influenţă la testele de calcul şi gândire, arată epidemiologul Angelico Mendy, care a condus studiul.

Participanţii infectaţi cu parazitul şi având o slabă concentraţie a vitaminei E în sânge au avut rezultatele cele mai slabe la teste. "Sunt necesare teste clinice pentru a confirma efectele vitaminei E în ameliorarea deficienţei cognitive legate de acest parazit", susţin oamenii de ştiinţă.DURE, dar COCHETE. Cum arate femeile GARDIAN din închisorile ruseşti | GALERIE FOTO

Femeile gardian din închisorile ruseşti Femeile gardian din închisorile ruseşti Femeile gardian din închisorile ruseşti Femeile gardian din închisorile ruseşti Femeile gardian din închisorile ruseştiNUNTĂ de ŢĂRĂNOI. Au vrut să fie NATURALI când şi-au pus pirostriile, dar ce a ieşit e de tot râsul | GALERIE FOTO

Nunţi bizare Nunţi bizare Nunţi bizare Nunţi bizare Nunţi bizare