Papa Francisc: „Pacea în Ucraina este posibilă, suntem pregătiți să mediem”

Papa Francisc: „Pacea în Ucraina este posibilă, suntem pregătiți să mediem” Sursa foto: Kanal D

Pacea în Ucraina "este posibilă, dar trebuie ca toți să facă eforturi pentru a demilitariza inimile. Trebuie să fim cu toții pacifiști. Să vrem pacea, nu doar un armistițiu care poate să ajuta doar la rearmare", a spus Papa Francisc într-un interviu acordat cotidianului "La Stampa", înainte de vizita sa la Asti. Suveranul Pontif a confirmat, apoi, dorința Vaticanului de "a face tot posibilul pentru a media și a pune capăt conflictului din Ucraina".

Astfel, Suveranul Pontif subliniază că Secretariatul de Stat al Vaticanului "lucrează și lucrează bine și evaluează orice ipoteză și dă valoare fiecărei soluții, care ar putea duce către o adevărată încetare a focului și la negocieri reale". Între timp, "suntem angajați în sprijinul umanitar pentru poporul Ucrainei chinuite, pe care îl port în suflet împreună cu suferințele sale. Și, apoi, încercăm să dezvoltăm o rețea de relații, care să favorizeze o apropiere între părți, pentru a găsi soluții. Totodată, Sfântul Scaun face ceea ce trebuie să facă pentru a ajuta prizonierii", a declarat Papa Francisc.

Între timp, președintele francez Emmanuel Macron a lansat un apel către țările din Asia-Pacific să se alăture "consensului în creștere" împotriva războiului din Ucraina, subliniind că acest conflict este "și problema lor". "Prioritatea principală a Franței - a subliniat Macron la summitul APEC - este să contribuie la pacea în Ucraina și să încerce să existe o dinamică globală pentru a pune presiune asupra Rusiei". Trebuie "să lucrăm îndeaproape cu China, India, toate regiunile, Orientul Mijlociu, Africa, America Latină pentru a crea un consens tot mai mare, spunând 'acest război este și problema voastră' ", a concluzionat Macron.

Pe frontul de război, armata rusă a bombardat în timpul nopții zona Nikopol din sudul Ucrainei, avariind, printre altele, o centrală electrică, o centrală de energie solară și blocuri de apartamente, după cum a informat șeful administrației militare regionale, Valentin Reznicenko. În timpul nopții, atacurile rusești au lovit și regiunea de est Dnipropetrovsk.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Serviciilor Secrete britanice, după retragerea la vest de râul Nipru, forțele ruse continuă să acorde prioritate redistribuirii, reorganizării și pregătirii apărării în majoritatea sectoarelor din Ucraina, iar deplasările sugerează că strategii ruși se pregătesc în cazul unor noi descoperiri majore ucrainene. În special, rușii au construit noi sisteme de tranșee în apropierea graniței cu Crimeea și lângă râul Siverski Doneț, între regiunile Donețk și Luhansk. Unele dintre aceste poziții sunt cu până la 60 km în spatele liniei actuale a frontului, notează ansa.it

(Traducerea Rador)