Ce trebuie să facă japonezii pentru a economisi energie. Recomandările autorităților, de pe vremea lui Ceaușescu

Ce trebuie să facă japonezii pentru a economisi energie. Recomandările autorităților, de pe vremea lui Ceaușescu Japonia / Sursa foto: pxhere.com

Guvernatorul din Tokio le-a recomandat japonezilor să poarte pulovere cu guler înalt sau helănci pentru a suporta mai bine frigul și a face economie la energie.

Autoritățile de la Tokio le-au făcut o recomandare inedită japonezilor pentru acest sezon rece. Oamenilor li s-a transmis să poarte pulovere cu guler înalt, fulare sau eșarfe, dar și helănci în propria locuință pentru a reduce consumul de energie.

Ca să scape de frig

Guvernatorul capitalei, Yuriko Koike a apărut la o conferință de presă purtând o helancă și le-a spus oamenilor că o astfel de măsură îi va feri de frig și îi va ajuta și să econominească bani la facturile la energie. relatează AFP.

„Încălzirea zonei gâtului are un efect termic. Eu însămi port un pulover pe gât. Și purtarea unei eşarfe ţine, de asemenea, de cald. Acest lucru vă va permite să economisiţi energie electrică. Este una dintre modalităţile de a trece împreună peste perioada următoare care se anunță dificilă din punct de vedere energetic", a declarat Yuriko Koike jurnaliştilor. Ea a ținut să menționeze și că preşedintele francez Emmanuel Macron este un fan al acestui articol vestimentar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criză de energie

Japonia și-a propus să obţină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050, dar, la fel ca multe alte state din lume, se confruntă cu o reducere a fluxurilor cu energie din import, din cauza războiului din Ucraina.

Pentru a face față acestei noi crize, în luna august, premierul japonez Fumio Kishida a cerut relansarea industriei nucleare a ţării. Scopul acestei măsuri ar fi limitarea creșterii prețurilor la energia electrică. .

Specialiștii de la Tokio spun însă că o astfel de măsură ar fi probabil dificil de implementat, având în vedere dezastrul nuclear de la Fukushima din 2011, care a condus la închiderea multor reactoare, din motive de siguranţă.

În prezent, zece dintre cele 33 de reactoare nucleare ale Japoniei sunt din nou în funcţiune. Ele nu sunt însă operaţionale pe tot parcursul anului, iar ţara rămâne puternic dependentă de importurile de combustibili fosili, potrivit Agerpres.