Pandemia seceră economia SUA. Peste 20 de milioane de locuri de muncă distruse

Pandemia seceră economia SUA. Peste 20 de milioane de locuri de muncă distruse

Covid-19 a distrus în două luni aproape toate locurile de muncă create în țară în zece ani de creștere economică, aducând rata șomajului la un nivel comparabil cu cel al crizei anilor '30.

Aprilie este prima lună care reflectă amploarea crizei asupra celei mai mari economii din lume: 20,5 milioane de locuri de muncă au fost distruse, fără precedent într-un timp atât de scurt.

Situația este acum mult mai gravă decât cea trăită în urmă cu doar un deceniu, în timpul Marii Recesiuni care a urmat crizei financiare globale. Trebuie să te întorci în Marea Depresiune din anii 1930 pentru a găsi cifre comparabile.

Rata șomajului, care a înregistrat un procent de 3,5% în februarie, cel mai scăzut nivel de 50 de ani, a sărit la 14,7%, cel mai înalt nivel de 80 de ani.

Și dacă „ocuparea forței de muncă a scăzut brusc în toate sectoarele”, distrugerea a fost „deosebit de semnificativă în activitățile hoteliere și de loisir”, notează departamentul Muncii, care a publicat aceste cifre vineri.

„A fost destul de așteptat și nu surprinzător”, a reacționat președintele SUA, Donald Trump, la Fox News. „Nici măcar democrații nu mă învinovățesc pentru asta”.

În campanie pentru un al doilea mandat la Casa Albă, republicanul a făcut din sănătatea bună a economiei americane unul dintre principalele argumente ale campaniei sale.

Șeful majorității democratice din Camera Reprezentanților, Steny Hoyer, a spus însă într-o declarație că „administrația Trump continuă să minimizeze gravitatea acestei crize”.

„Debutul acestei probabile recesiuni de pandemie nu are precedent. Pierderile de locuri de muncă au fost concentrate în rândul lucrătorilor cu venituri mici și întreprinderilor mici, tocmai cei care nu au mari șanse pentru a depăși șocul”, a declarat John Grigsby, economist la Universitatea din Chicago.

Numărul de persoane care lucrează part-time din motive economice s-a dublat aproape atingând 10,9 milioane.

Oprirea bruscă a economiei începând cu mijlocul lunii martie a însemnat pierderea locului de muncă pentru 33,5 milioane de oameni.

Cu peste 75.800 de decese în total și 1,2 milioane de persoane infectate (conform Universității Johns Hopkins), Statele Unite sunt lovite crunt de pandemia Covid-19.

Și dacă frizeriile, sălile de fitness și restaurantele își pot întâmpina din nou clienții în anumite regiuni ale țării, analiștii rămân pesimiști, scrie Boursorama.

Larry Kudlow, consilierul economic al Casei Albe, se așteaptă la o situație „încă” dificilă în mai, dar consideră că al doilea trimestru va fi „foarte solid” și că „2021 ar putea fi un an fantastic”.

22,6 milioane de persoane primesc acum ajutor de șomaj, în condițiile în care erau 1,7 milioane de șomeri înaintea pandemiei.

Produsul intern brut al SUA a scăzut cu 4,8% în primul trimestru, cea mai mare scădere începând cu al patrulea trimestru al anului 2008, când Statele Unite au plonjat în criza economică.

Scăderea ar trebui să fie fără precedent în trimestrul doi, 30% și 40%, potrivit analiștilor.

Ne puteți urmări și pe Google News