Pandemia de COVID-19 este aproape de final. Anunțul directorului OMS: „Sfârșitul este la vedere”
- Ionel Sclavone
- 14 septembrie 2022, 22:19
Directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, îndeamnă statele lumii să-și concentreze eforturile pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus. În opinia sa, situația pandemică se îmbunătățește, numărul deceselor provocate de COVID-19 ajungând la cel mai scăzut nivel din martie 2020 și până în prezent.
Lumea nu a fost niciodată într-o situație mai bună decât acum pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus. Declarația îi aparține șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acesta îndeamnă statele lumii să-și concentreze eforturile pentru a pune capăt pandemiei. Chiar dacă mai sunt pași de parcurs, în această direcție, susține oficialul OMS, finalul acestei boli se poate vedea, deja.
„Nu am ajuns încă acolo. Dar sfârșitul este la vedere”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Potrivit spuselor sale decesele provocate de COVID-19 în urmă cu o săptămână au fost cele mai scăzute începând cu luna martie 2020.
Chiar dacă pandemia dă semne „de oboseală”, OMS se așteaptă la noi valuri de COVID-19. Însă, atrage atenția Maria Kerkhove, responsabilă tehnică pentru COVID-19, în cadrul OMS, omenirea are la îndemână instrumente pentru a o contracara. Aceasta, fie că este vorba despre vaccinuri, fie că este vorba despre medicamente antivirale pentru a preveni infecțiile grave, a declarat Maria Kerkhove, conform Reuters.
Simtomele COVID se manifestă încă la persoanele infectate
În acest context, biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a dat publicității un studiu conform căruia, cel puţin 17 milioane de europeni au suferit de tulburări pe termen lung legate de COVID în 2020 şi 2021. Oficialii organizației au făcut apel la o mai bună îngrijire a bolnavilor, relatează AFP.
Numărul reprezintă mai mult de 16% din cele 102,4 milioane de persoane care au fost infectate cu coronavirus în primii doi ani ai pandemiei în cele 53 de ţări din regiunea europeană a OMS.
Conform cercetării, oboseala, tusea, dificultăţile de respiraţie, febra intermitentă, pierderea gustului sau a mirosului, depresia sau COVID de lungă durată (long COVID) se manifestă, de obicei, în decurs de trei luni de la infectare şi persistă cel puţin două luni.
„Milioane de persoane din regiunea europeană a OMS, care include Europa şi ţări din Asia Centrală, suferă de simptome debilitante la câteva luni după infectarea iniţială cu COVID-19. Ele nu pot continua să sufere în tăcere”, a declarat directorul regional al OMS, Hans Kluge, într-un comunicat.
El a cerut ca guvernele şi partenerii din domeniul sănătăţii să conlucreze pentru a găsi soluţii. Mai mut, este nevoie de analize suplimentare, investiţii mai mari în sănătate, sprijin sporit şi o mai mare solidaritate cu cei care suferă de această boală.