Pământul va fi afectat, astăzi, de o puternică furtună solară. Marile probleme vor apărea în 2025
- Nicolae Comănescu
- 17 iunie 2021, 14:25
O furtună solară de mare intensitate va afecta, astăzi, Pământul. Apogeul acestor fenomene va fi atins în anul 2025, atunci când se va încheia ciclul 25.
Pământul va fi afectat, astăzi, de o furtună solară extrem de puternică, după cum au anunțat specialiștii Agenției Americane a Oceanelor și Atmosferei. Respectivul fenomen solar a fost generat de o explozie în zona sudică a Soarelui și ar putea produce fluctuații ale rețelelor de electricitate și interferențe în comunicațiile prin satelit.
Marea furtună solară care va afecta Terra se va produce în anul 2025
Fluxul de gaze ar putea să își pună amprenta și asupra migrației păsărilor. Singurul loc de pe Pământ de unde se pot vedea cu ochiul liber efectele acestui fenomen este din emisfera sudică, acolo unde furtuna solară va da naștere unor aurore boreale spectaculoase.
Fluxul geomagnetic este de intensitate scăzută și nu va provoca pagube majore pe Terra. Legat de acest fenomen, cei de la NASA au transmis că ne apropiem de vârful actualului ciclu solar, care în anul 2025, va genera furtuni solare puternice care pot provoca daune de mari proporții pe Pământ.
Explicațiile specialiștilor legate de încheiere ciclului 25
„Ciclul solar 25 va atinge vârful de 115 pete solare în iulie 2025. Noi spunem că ciclul 25 va fi la fel ca ciclul 24 în ceea ce priveşte petele solare.
Însă ciclul 24 a produs o furtună solară de proporţii epice, care se întâmplă o dată la 100 de ani, dar am avut norocul să ocolească Pământul”, afirma, anul trecut, Doug Biesecker, specialist în heliofizică în cadrul NOAA's Space Weather Prediction Center şi co-preşedinte al Solar Cycle 25 Prediction Panel.
„Chiar şi în perioadele de minim solar, activitatea solară nu se opreşte ci doar îşi schimbă forma. Spre exemplu, radiaţiile cosmice galactice se află într-un moment de vârf (de la începutul monitorizărilor n.r.) iar acest lucru are tot felul de implicaţii pentru programele de explorare spaţială, de turism spaţial şi pentru industria aeronautică”, declara, pe această temă, și Lika Guhathakurta, heliofizician al NASA, în 2020.