Natura, mereu surprinzătoare. Caracatița „Dumbo” sau elefănțelul simpatic de pe fundul oceanelor
- Lucian Ionescu
- 6 septembrie 2020, 17:21
Cea mai simpatică, dar și cea mai ciudată caracatiță cunoscută până în prezent este Cirrate sau caracatița cu aripioare.
Specialiștii au mai poreclit-o și caracatița „Dumbo”, deoarece este o oarecare asemănare cu elefănțelul cu același nume din desenele animate îndrăgite de copii.
Asemănarea constă în faptul că aripioarele caracatiței seamănă izbitor de mult cu urechile unui elefant.
Specialiștii în domeniu au clasificat toate caracatițele cunoscute până acum în 13 specii diferite.
Caracatița Dumbo poate fi întâlnită destul de rar, deoarece, trăiește aproape de fundul oceanului, la adâncimi de 3.000 - 4.000 de metri.
Dar, cu ajutorul tehnologiei modern, animalul a fost observat și la adâncimea de 7.000 m, în Groapa Java din Oceanul Indian.
Această specie de caracatiță trăiește pe fundul mării și se hrănește cu crustacee, bivalve și viermi.
Caracatița Dumbo se deosebește de celelalte specii prin forma de umbrelă caracteristică iar tentaculele au forma unor aripioare care seamănă cu urechile de elefant, cu ajutorul cărora propulsează prin apă.
Această specie de caracatiţă trăieşte pe fundul mării şi se hrăneşte cu crustacee, bivalve, viermi şi copepode.
Mărimea medie a acestei specii de caracatiță este de 20 până la 30 cm lungime.
Dar, cercetătorii au descoperit și exemplare „uriașe”. Astfel, cel mai mare exemplar descoperit a fost de 6 metri lungime și a cântărit 5,9 kg.
Greutatea medie a acestei creaturi este necunoscută.
O caracteristică a acestei specii este că poate lua diferite forme și culori. Funcție de mediu sau chiar de pericolele întâlnite, caracatița Dumpo poate avea culoarea roz, roșu, alb sau maro, camuflându-se perfect pe fundul oceanului. O altă ciudățenie este că această vietate poate avea două culori deodată. Astfel „urchile pot avea culoare diferiță de cea a corpului.
Caracatița Dumbo are tentaculele prevăzute cu ventuze ca la celelalte specii, numai că lipsesc spinii găsiți la alte specii utilizate pentru a apăra împotriva atacatorilor. Ventuzele conțin cirri, care sunt fire utilizate pentru a localiza hrană și simt mediul.