Evenimentul Zilei > Social > Pământul arde la suprafață și clocotește în interior. Anomalia uluitoare din adâncuri. Oamenii de știință n-au identificat motivul
Pământul arde la suprafață și clocotește în interior. Anomalia uluitoare din adâncuri. Oamenii de știință n-au identificat motivul

Pământul arde la suprafață și clocotește în interior. Anomalia uluitoare din adâncuri. Oamenii de știință n-au identificat motivul

Nucleul interior al planetei noastre joacă rolul unei armuri pentru aceasta și are un rol vital asupra câmpului magnetic al Terrei, cel care susține viața. Noi studii relevă o evoluție uimitoare a nucleului interior: este în continuă creștere.

Mai mulți oameni de știință de la Universitățile California din Berkely, Statele Unite și Nantes, Franța, au făcut o descoperire uluitoare chiar în interiorul Pământului. Astfel, ei au constatat că nucleul interior din fier solid al Terrei este în creștere. Fenomenul poate arunca o lumină nouă asupra câmpului magnetic al planetei noastre, care susține viața.

Potrivit unui studiu recent, o latură pare să crească mai rapid, însă oamenii de știință nu au identificat motivul. În fiecare an, nucleul interior din inima Pământului se extinde cu aproximativ un milimetru, pe măsură ce regiunile inferioare ale Terrei se răcesc și se solidifică, potrivit unui material Discovery Magazine.

Acest fenomen datează foarte probabil din perioada de creare a miezului inferior, din urmă cu 1,5 miliarde și jumătate de ani. În prezent, după miliarde de ani de răcire, interiorul fierbinte al Pământului a pierdut suficientă căldură încât să înceapă un proces continuu de cristalizare. Pe măsură ce fierul topit al miezului exterior pierde căldură, acesta cristalizează pentru a deveni cel mai nou strat al miezului interior al planetei noastre.

Centrul acestei emisfere hiperactive se găsește la aproximativ 2.900 de kilometri sub Marea Banda din Indonezia. Cercetătorii susțin că mai mult de 60% din cristalele de fier se formează în acel punct din miezul interior, decât pe cealaltă parte a lumii, conform studiului publicat. În prezent, nucleul interior are o rază de aproximativ 1.200 de kilometri, iar temperatura atinge incredibila valoare de circa 5.000 de grade Celsius. Cu toate astea, el nu s-a deformat deloc.

Nucleul interior este modelat de gravitație

Gravitația acționează în mod constant pentru a modela nucleul, redistribuind excesul în partea de est și menținând forma sferică a Pământului. Pe lângă crearea unui puzzle captivant, această creștere asimetri poate ajuta câmpul magnetic al Pământului (și ne poate permite supraviețuirea). Trebuie menționat faptul că miezul interior al Terrei are o influență extraordinară asupra noastră, a locuitorilor de la suprafața planetei.

Daniel Frost, geofizician la Universitatea California din Berkeley (Statele Unite) și conducător al studiului, a explicat: ”Trebuie întotdeauna să justificăm importanța nucleului interior, deoarece îi datorăm existența. Pe măsură ce se răcește, eliberează căldură și creează convecție în miezul exterior. În final, acel lichid de fier cunoscut ca geodynamo generează câmpul magnetic, care protejează viața de pe această planetă de vânturile solare periculoase”.

În mod similar, straturile superioare influențează nucleul interior. Pentru ca acesta să crească trebuie să își transfere căldura – o parte fiind reziduală din era formării Pământului, o altă parte radioactivă fiind formată din elemente descompuse – către fiecare strat succesiv. Acest lucru sugerează un posibil mecanism pentru răcirea inegală a miezului Pământului. Punctul celei mai mari creșteri se află sub Indonezia, unde este o zonă majoră de subducție. Acolo, bucăți relativ reci deplăci tectonice plate se scufundă și răcesc mantaua care arde. “E ca și cum ai arunca cuburi de gheață”, explică Frost. Această paletă de temperatură permite straturilor de profunzime să își împrăștie căldura, solidificând prin urmare nucleul interior.

Cum dictează cristalele de fier rotația Pământului

Pe de altă parte, mai există o enigmă de lungă durată: de ce cristalele de fier din nucleul interior se aliniază paralel cu axa de rotația nord-sud a Pământului. Cercetătorii de la Berkeley sugerează că răspunsul rezidă în fomarea dezechilibrată a nucleului. Pe măsură ce gravitatea redistribuie cristalele, le grupează într-un fel de “curgere”, conform modelului computerizat. Deoarece nucleul interior curge, cristalele se aliniază cu acesta și formează o dantelă ordonată, care servește ca un intermediar de mare viteză pentru mișcările subterane. Pentru a înțelege mai bine conexiunea dintre această asimetrie și câmpul magnetic, sunt necesare însă cercetări mai aprofundate.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.