Ar putea exista viață pe Terra și după moartea Soarelui. O teorie revoluționară cutremură comunitatea științifică internațională

Ar putea exista viață pe Terra și după moartea Soarelui. O teorie revoluționară cutremură comunitatea științifică internațională

Viața pe Terra ar putea să reapară după moartea Soarelui. Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii.

Soarele este cea mai mare binecuvântare pentru toate formele de viață de pe planeta noastră, dar și principala amenințare. În fiecare clipă, vântul solar se ciocnește de câmpul magnetic al Pământului.

Planeta noastră câștigă deocamdată bătălia.

Torentele de particule fierbinți numite vânt solar ies din soare, izbindu-se de planeta noastră la aproximativ 1 milion mph (1,6 milioane km / h). Din fericire pentru noi, scutul magnetic al Pământului deviază o mare parte dintre aceste particule, permițând ca în atmosfera planetei noastre să pătrundă cevamai mult decât o briză caldă..

Ne puteți urmări și pe Google News

Vîntul solar este, de altfel, la baza sublimelor spectacole de lumini colorate pe care le numim aurore boreale și australe. Sperctacolul este oferit de particulele solare care dansează către polii magnetici ai Pământului.

Soarele va ucide viața pe Pământ

Oamenii de știință sunt, însă, convinși că, în cele din urmă, Soarele va provoca extincția vieții pe Pământ. Astfel, vântul solar va deveni din ce în ce mai puternic pe măsură ce steaua noastră locală se apropie de moartea sa finală, iar scutul magnetic al Pământului nu va mai putea face față.

Într-un studiu publicat pe 21 iulie în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, o echipă de astronomi a calculat modul în care va evolua intensitatea vântului solar în următorii 5 miliarde de ani, când steaua noastră își va epuiza combustibilul (hidrogenul) și se transformă într-un gigant roșu.

Până atunci, vântul solar va deveni atât de puternic, încât va eroda scutul magnetic al Pământului, spun cercetătorii. Ca urmare, o mare parte din atmosfera planetei va fi destrămată, iar Pământul va rămâne făeră protecție rămasă în fața radiațiilor stelare.

Orice formă de viață va fi rapid eradicată, spun autorii. „Știm că vântul solar erodat atmosfera marțiană, care, spre deosebire de Pământ, nu are o magnetosferă pe scară largă”, a susține co-autoarea studiului Aline Vidotto, astrofizician la Trinity College Dublin, Irlanda, într-un comunicat. . „Ceea ce nu ne așteptam să găsim este că vântul solar ar putea fi, în viitor, la fel de dăunător chiar și pentru acele planete care sunt protejate de un câmp magnetic”.

Moartea Soarelui

Fără hidrogenul care alimentează reacțiile nucleare din miezul său, miezul soarelui va începe să se contracte sub propria gravitație. În același timp, straturile sale exterioare vor începe să se extindă. În cele din urmă, soarele va deveni un gigant roșu - un enorm glob roșu a cărui rază se extinde la milioane de kilometri dincolo de limitele sale actuale.

Extinderea atmosferei exterioare a soarelui va provoca arderea planetelor aflate în calea sa. Mercur și Venus vor fi aproape sigur distruse. Și Pământul ar putea avea aceeași soartă, potrivit NASA.

Transformarea Soarelui într-un gigant roșu

Dacă Pământul reușește să supraviețuiască transformării violente a soarelui într-un gigant roșu, planeta noastră își va continua mișcarea într-un sistem solar foarte diferit de cel de astăzi.

Pe măsură ce nucleul soarelui se contractă, atracția gravitațională pe care acesta o exercită asupra planetelor va slăbi. Drept urmare, planetele supravoețuitoare se vor deplasa de două ori mai departe de soare decât sunt în zilele noastre, potrivit NASA. Radiația pe care o soarele uriaș roșu va fi, de asemenea, semnificativ mai mare decât este acum.

Autorii noului studiu au vrut să știe: cât de intensă va fi acea radiație și dacă magnetosfera Pământului poate să supraviețuiască atacului? În lucrarea lor, cercetătorii au modelat vânturile din 11 tipuri diferite de stele cu mase care variază de la una la de șapte ori masa soarelui.

Au descoperit, astfel, că, pe măsură ce diametrul soarelui se extinde spre sfârșitul vieții sale, viteza și densitatea vântului solar vor fluctua în mod sălbatic, extinzându-se alternativ și contractând câmpurile magnetice ale oricăror planete din apropiere.

În cele din urmă, în modele, magnetosfera planetelor a fost întotdeauna „anulată” de intensitatea vântului, scriu autorii în studiul lor. O planetă și-ar putea menține câmpul magnetic pe tot parcursul evoluției stelare numai dacă acea planetă are un câmp magnetic de 1000 de ori mai puternic decât al Pământului - spun cercetătorilor.

„Acest studiu demonstrează dificultatea unei planete de a-și menține magnetosfera de protecție în întreaga fază a ramurilor uriașe a evoluției stelare”, a declarat autorul principal al studiului Dimitri Veras, astrofizician la Universitatea Warwick din Marea Britanie.

E posibilă viața după moartea Soarelui?

Pe lângă faptul că ne amintește că viața de pe Pământ este condamnată, cercetarea are implicații și în ceea ce privește căutarea vieții extraterestre. Asta pentru că, după un miliard de ani de expansiune, soarele se va prăbuși într-o pitică albă, care va mai trăi câteva miliarde de ani înainte de a se stinge complet. Sistemele planetare ale stelelor numite pitice albe ar putea găzdui planete locuibile.

Unii astronomi cred că . În parte, pentru că aceste stele „moarte” nu creează vânt solar. Dacă există viață pe o planetă asemănătoare Pământului în jurul unei stele pitice albe, atunci acea viață trebuie să fi evoluat după încheierea fazei violente de gigant roșu a stelei, susțin cercetătorii.

Cu alte cuvinte, este extrem de puțin probabil ca viața de pe orice planetă să poată supraviețui morții soarelui său - dar o viață nouă ar putea să apară după aceea, scrie site-ul Live Science.