Cum ne-a păcălit Obama cu Hans Klemm. Editorial de Horia Alexandrescu
- Horia Alexandrescu
- 18 iulie 2018, 12:55
Scriu aceste rânduri înaintea întâlnirii de miercuri, de la Cotroceni, dintre președintele Iohannis și premierul Dăncilă, dar cred că e urmarea sfatului înțelept venit chiar de la Jean-Claude Juncker, de a pune capăt războielilor politice interne, pentru a pregăti în liniște și cu calm preluarea președinției rotative a Consiliului European.
În aceeași idee, mă gândesc că președintele UE putea profita de recentul Summit al NATO de la Bruxelles, pentru a le sugera același lucru și celor 12 aliați care și-au exprimat temerile privind modificarea Codurilor Penale ale României, prin Apelul trimis de Ambasada SUA.
Poate că domnul Juncker a și făcut-o sau poate i-o fi amintit direct președintelui Donald Trump că la București are (încă!) un ambasador uitat din... administrația Obama. Cert e că domnul Hans Klemm va rămâne în istoria noastră post-decembristă drept ambasadorul american cel mai controversat, cu rol nefast în viața publică autohtonă, în care a intervenit adesea abuziv și grosolan și a cărui plecare de la finele anului în curs este anunțată și așteptată în mod firesc.
De altfel, după istorica întâlnire de la Helsinki și după agitatul Summit NATO de la Bruxelles, unde rolul României a fost sporit considerabil, prin alocarea unui Centru de Comandă de trei stele, operațional, cu 400 de ofițeri de stat major din toate țările Alianței, ar fi fost normal ca ambasadorul SUA de la București să se prezinte urgent la Ministerul Apărării Naționale de la București, pentru a demara, împreună cu partenerii români, pregătirile în vederea acestei noi misiuni decise de NATO, ca și pentru a discuta detaliile legate de sesiunea dedicată acolo Mării Negre și de creșterea substanțială a numărului de militari români prezenți în Afganistan.
Când colo, nimic din toate astea nu l-au interesat pe ambasadorul Klemm, care unde credeți că s-a prezentat de maximă urgență? La...DNA, pentru a discuta cu doamna Anca Jurma, desemnată interimar ca procuror-șef al Direcției, “despre modalitățile de întărire a cooperării dintre Statele Unite și România în domeniul aplicării legii”!!!
Citatul provine chiar din comunicatul Ambasadei SUA și precizez acest acest lucru pentru a înțelege toată lumea că, din punctul de vedere al unui ambasador acreditat la București, de aplicarea legii în România și de întărirea colaborării cu SUA ar trebui să se ocupe nu Ministerul Justiției și ministrul de resort aflat în funcție, ci Direcția Națională Anticorupție și un procuror-șef numit temporar, dat fiind caracterul său interimar!
Sigur că orice comentariu ar fi de prisos, dacă n-ar fi nici pe departe prima oară când ambasadorul Klemm comite o asemea gafă diplomatică pe parcursul misiunii din România. Ca scuză eventuală, putem găsi explicația că în cariera sa a mai servit ca ambasador doar în Timorul de Est (2007 – 2010), țară de comunități rural-tribale, care și-a dobândit independența abia în 1999, cu circa un milion de locuitori, dintre care circa jumătate papuași autentici și mai bine de 40% analfabeți!
Putem considera, aşadar, că domnul ambasador Klemm a socotit că experiența sa cu papuașii poate fi transpusă întocmai și la București, unde fostul președinte Barack Obama și secretarul de stat Hillary Clinton l-au dăruit, pe finalul mandatelor lor, cu al doilea portofoliu de ambasador, la sfârșit de carieră diplomatică!
Îmi amintesc că, la ceremonia de inaugurare a Scutului de la Deveselu - la care nu avusese vreo contribuție, fiind abia numit la post - Hans Klemm l-a invitat pe proaspăt numitul prim-ministru Dacian Cioloș, omițând să-l poftească și pe ex-premierul Ponta, cel care pusese umărul efectiv la ridicarea obiectivului militar, motivând ulterior că nu erau locuri pe numeroasele scaune... goale din peisajul festivității!
N-a fost însă o omisiune, ci un prim semnal al jocurilor pe care ambasadorul Klemm le va face ulterior, deloc înscrise în uzanțele diplomatice, dar folosite abuziv, chipurile în numele Departamentului de Stat și al Statelor Unite. Că lucrurile nu stau deloc aşa s-a dovedit şi acum, când Mike Pompeo, fostul Director al CIA, a devenit Secretarul de Stat al SUA, fiind anunțată deja apropiata numire a noului ambasador american, despre care se știe că este vorbitor de limba română. Iar ca prefață la sosirea acestuia, la București s-a instalat și un nou atașat al FBI, David Varner, semn clar că administrația Trump nu se mai lasă păcălită...
Cum am fost păcăliți (sau pedepsiți?!) și noi, de fostul președinte Obama, cel care, vreme de două mandate la Casa Albă, nu a catadixit să pună piciorul în România-partener strategic, trimițându-ne însă un ambasador care își exersase competențele doar cu papuașii din Timorul de Est!
Păcat de toată această istorie și păcat că ambasadorul Klemm dovedește și la final de mandat că nu a înțeles nici măcar spusele de la București ale lui Wess Mitchell, adjunctul secretarului de stat, care i-a îndemnat pe liderii României ”să pună legea înaintea politicii și nu politica în domeniul legii”, după ce aflase mizeria jocului politicianist cu care a fost călărită justiția un deceniu și mai bine.
Jocuri pe care Dl.Klem , cu falsele sale îngrijorări justițiare, nu numai că le-a omis deliberat, dar le-a și susținut prin tăcerea complice, de vreme ce nu a suflat o vorbă despre protocoalele secrete dezvăluite acum, despre abuzurile nesfârșite din justiție și nici despre sutele de achitări dictate în dosare de așa-zisă corupție!
Iar la final, a tăcut mâlc când Laura Codruța Kovesi a fost demisă de președintele Iohannis, semn clar că de la Departamentul de Stat i s-a ordonat să nu mai confunde mandatul din România cu cel din țara papuașilor. Mai bine mai târziu, decât niciodată!...