OZN-ul și spiritele din parcul artistei Georgeta Ștefănescu
- Magda Spiridon
- 23 septembrie 2020, 10:03
Natura este, prin ea însăși un mister. Mister pe care noi, oamenii, ne pricepem mai mult sau mai puțin să îl deslușim. Sunt printre noi și persoane care se pricep să se joace cu acest mister, să intre în dansul lui, să îl transforme, să creeze povești noi.Artistul plastic Georgeta Ștefănescu este un om luminos, jucăuș.
Georgetei îi plac provocările și provoacă, la rândul său, prin lucrările pe care le realizează. Ultima sa expoziție, de la Galeria Romană, expoziție de fotografie, „Spiritele parcului” este o revelație a ceea ce se poate face cu mult talent, multă dragoste, amintiri, senzații și un strop de imaginație peste.
Un ABRACADABRA peste imaginile oferite de natură și totul se tranformă, în funcție de privitor, într-o lume de basm cu eroi buni și eroi înfricoșători, cu zâne și maștere, cu peisaje eternizate de o apăsare de buton și transformate în alte peisaje, dintr-o altă lume.
Ce te aștepți să vezi când intri întro expoziție de fotografie cu tema „parcul”? Imagini din parc. Ei bine, nu! Cum intri în expoziția Georgetei Ștefănescu de la Galeria Romană, te întâlnești cu „Clovnul”, cu Crocodilul”, Cu „Timidul”, cu „Monstrul împietrit”, cu „Filosoful”, cu „Poetul”, cu niște ciuperci jucăușe, dai peste „O vizită”, dai peste o „Naștere” . Întinzi mâna spre ceea ce bănuiești că este lacul și ai vrea să te cufunzi în el, în apa aceea verde de smarald sau în cealaltă, roz ca un pahar cu vin bun.
Apoi primești o invitație să urci repede în OZN-ul care este pregătit să te ducă într-o plimbare prin Univers...
Treci prin furtuni de emoții și te întorci pe pământ un pic mai vesel sau un pic mai nostalgic, dar cu siguranță mulțumit că nu ai ratat ocazia să cunoști această lume.
Poate părea o descriere a unui loc de joacă pentru copii. Dar nu. E doar dorul de timpurile minunate ale vieții artistei Georgeta Ștefănescu. Și dorul ei se transmite și la noi, încercând, așa cum se întâmplă cu amintirile fiecăruia, să extragem fascinația din anii ce au trecut. Sub o stare de fascinație a lucrat și Georgeta Ștefănescu la aceste imagini și are speranța că această abordare a artei fotografice, mai rar întâlnită prin galeriile bucureștene și la noi în țară, va bucura multă lume.
Senzații, amintiri
Ce spune Georgeta Ștefănescu? „Expoziția personală de față propune o temă nouă, originală, în care abordez preocupările mele actuale asupra noilor posibilități de exprimare plastică. Spiritele parcului este concepută ca un scenariu de film format din minimum două părți, expoziții distincte cu tehnicile și modalitățile lor proprii de exprimare, dar și de realizare plastică: fotografia numerică și pictura.
În expoziția programată între 10 septembrie și 10 octombrie, nucleul ideii principale a temei constă în imaginile fotografice de tip documentar asupra unor ipostaze de detaliu, metamorfozate și captate cu aparatul fotografic al telefonului mobil în plimbările mele prin parcurile Al.I.Cuza și Titan din București, între anii 2016-2019.
Alegerea temei precum și a multitudinii imaginilor fotografice este în corelație cu amintirile și senzațiile pe care le-am trăit în perioada în care am locuit în preajma acestor lacuri, între anii 1965-1991”. Georgeta Ștefănescu mai spune că toate aceste lucrări vor trece și în dimensiunea picturii, promițându-i galeristului Emil Ene că următoarea expoziție va fi și „mai magică”.
Expoziția „Spiritele parcului”, de Georgeta Stefănescu, se poate vizita până la data de 10 octombrie 2020. Expoziţia este însoţită şi de un album al artistei.
Program: Luni-vineri: 10:00-18:00 Sâmbătă : 10:00-15:00.