OUG pregătită de Florin Cîțu. Premierul a lămurit disputa purtată în jurul alocațiilor
- Daniel Teodoreanu
- 9 iunie 2021, 15:36
Prim-ministrul României, Florin Cîţu, a dezvăluit miercuri, într-o conferinţă de presă, că alocaţiile pot creşte semnificativ în următorii ani dacă va exista un raport transparent de predictibilitate, dar a răspuns şi întrebărilor referitoare la observaţiile Comisiei Europene despre Raportul MCV şi la scandalul gunoaielor din Sectorul 1.
Cîţu a lămurit problema alocaţiilor şi a raportului MCV. A bifat şi scandalul din Sectorul 1. „Consiliul Legislativ are un aviz opţional. L-am luat în considerare. Vom merge în Parlament şi cred că această formă este cea corectă pentru România.
(n.r. – despre majorarea alocaţiilor de la 1 iulie 2021) Bugetul a fost construit pe legislaţia în vigoare, dar obiectivul nostru rămâne diminuarea deficitului sub 3%. La Senat, proiectul pentru alocaţii a fost votat de toţi membrii. La Camera Deputaţilor nu ştiu de ce nu s-a votat, deşi toţi avem acelaşi obiectiv.
OUG pregătită de Florin Cîțu
În aceste condiţii, mă văd nevoit să aprob o OUG pentru a mă asigura că menţinem predictibilitatea financiară a României. Nu există o tranşă 4 şi 5 a alocaţiilor. Este vorba despre a creşte predictibil în fiecare an, aşa cum vom face şi cu pensiile, şi cu salariile. Cu această formulă vom merge şi în viitor.
Nu înseamnă că ne vom opri când se dublează. Pot să fie şi mai mult de 300 de lei (n.r. – cât înseamnă dublarea alocaţiei). De ce să ne oprim aici? Noi vă spunem că alocaţiile vor creşte mereu în perioada următoare. Ele pot să fie triplate. Asta se va întâmpla dacă avem un raport transparent de predictibilitate.
(n.r. – despre observaţiile Comisiei Europene în legătură cu eliminarea Raportului MCV pentru România) În guvern am luat o decizie de a desfiinţa cât mai rapid Secţia Specială. În coaliţie, bineînţeles că sunt dezbateri, cum sunt şi la alocaţii.
Voi merge din nou în coaliţie să explic de ce este important (n.r. – Raportul MCV) şi şi că asta este varianta pe care mergem în continuare. Noi avem mai multe angajamente, printre care cele legate de aprobarea legilor justiţiei. Mă voi implica şi aici. Mă aştept ca Ministerul Justiţiei să vină cu cele mai bune soluţii pentru a trece peste acest aspect (Raportul MCV spune că România are în continuare probleme în domeniul justiției)
Ce crede premierul despre scandalul din Sectorul 1
(n.r. – despre gunoaiele care nu sunt ridicate în Sectorul 1, în contextul conflictului dintre primăriţa Clotilde Armand şi reprezentanţii firmei de salubritate Romprest) Cred că este important ca toţi cei care au contracte semnate, să le respecte. Şi prestatorul de servicii, şi Primăria Sectorului 1. Sper ca Garda de Mediu să-şi facă datoria şi dacă găseşte vinovaţi, să dea amenzi mari.
Am avut o discuţie şi cu prefectul (n.r. – Alin Stoica). Lucrurile sunt puţin complicate, dar este important să fie respectate contractele care sunt în vigoare”, a declarat Florin Cîţu.
Astăzi, premierul s-a referit şi la aprobarea unui proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. Astfel, cei care doresc vor putea lucra la stat până la 70 de ani. Cei care au ieșit deja la pensie (n.r. - inclusiv militari) pot reveni în instituțiile publice, dar reangajarea presupune renunțarea la pensie.
Elaborarea unei legi noi a pensiilor
Nu este prima dată când Guvernul României optează pentru această soluție, cauzată de deficitul foarte mare la bugetul de pensii (n.r. - peste 17 miliarde de lei).
„(n.r. - a fost întrebat dacă în mediul privat va exista o limită până la care să se lucreze până la 70 de ani sau dacă se poate lucra mai mult) Nu, deocamdată proiectul de lege vorbește de vârsta de 70 de ani, nu cred că putem să discriminăm pe privați în sectorul public.
Dar, dacă Parlamentul găsește cadru legal să modifice, să fie mai flexibil, bineînțeles... Ce avem clar, această ordonanță care a fost în dezbatere publică și are toate avizele și este gata și este opțional dacă vrei să stai la locul de muncă să poți să rămâi. Ăsta e singurul proiect despre care discutăm”, a precizat Cîţu
Ministerul Muncii lucrează în prezent la elaborarea unei legi noi a pensiilor, iar obiectivul este ca actul normativ să fie gata în cel mult un an și jumătate. Guvernul și-a propus să elimine sau să modifice în primul rând sistemele de pensii speciale.
Acestea permit unor angajați din sistemele de apărare, ordine publică și din Justiție să iasă la pensie chiar și după 25 de ani de muncă, și uneori cu o pensie mai mare decât salariul.