Specie umană necunoscută. Descoperire bizară în Franța

Specie umană necunoscută. Descoperire bizară în Franța Om de Neanderthal; sursa foto: Wikipedia

Specie umană necunoscută. Un os străvechi descoperit într-o peșteră franceză ar putea dovedi existența unei specii umane despre care nu se știa până acum.

Specie umană necunoscută. Osul, despre care se crede că ar fi un os de șold, este cunoscut sub numele de ilium. Acesta a fost excavat dintr-o peșteră din vasta Grotte du Renne, Franța, în urmă cu câteva decenii. Cu toate acestea, abia acum a fost analizat de experți.

Specia umană despre care nu se știa nimic

Complexul de peșteri este considerat a fi unul dintre cele mai interesante situri paleolitice din Europa. Acolo au fost descoperite și rămășițe ale neanderthalienilor. Straturile inferioare indică faptul că această rudă îndepărtată a oamenilor din zilele noastre a locuit cândva în acest loc.

În straturile superioare, există indicii ale unei perioade în care oamenii moderni din punct de vedere anatomic (AMH) l-au locuit. Dar cercetătorii au găsit și un strat care sugerează o perioadă de coexistență a ambilor hominizi.

Ne puteți urmări și pe Google News

S-a descoperit că ilionul - unul dintre cele trei oase care alcătuiesc pelvisul uman - aparținea unui nou-născut a cărui morfologie , a necesitat o analiză intensă și amănunțită, pentru a-l compara cu 31 de oameni contemporani și doi neanderthalieni.

Grotte du Renne

Grotte du Renne, peștera în care au fost descoperite oasele; sursa foto: Wikipedia

Ce specie e, de fapt?

Cu toate acestea, ceea ce este cel mai profund este faptul că s-a constatat că osul nu era nici de Neanderthal, nici în întregime om modern din punct de vedere anatomic. Comparându-l cu alte oase de pui de Neanderthal, experții au constatat că forma sa diferă de ambele specii.

Acest lucru ar putea însemna că osul reprezintă o descendență clară de Homo Sapiens, dar cu ușoare diferențe față de AMH.

Cercetătorii notează: „Rezultatele noastre indică o distincție morfologică între iliacul neanderthalienilor și cel al nou-născuților moderni din punct de vedere anatomic”.

„Deși AR-63 se află ușor în afara variabilității recente, acesta diferă clar de Neanderthalieni. Propunem ca acest lucru să se datoreze apartenenței sale la un neam uman modern timpuriu a cărui morfologie diferă ușor de cea a oamenilor din zilele noastre.”

Ce ar putea fi această specie necunoscută de hominid

O serie de unelte de piatră au fost, de asemenea, dezgropate în interiorul peșterii Châtelperronian, într-un strat cunoscut sub numele de complexul tehnocultural, de unde au fost extrase multe silexuri și tehnologii similare.

Cercetătorii propun ca unele dintre unelte să fi fost create ca urmare a difuzării - tehnici și abilități transmise sau învățate de la o cultură la o altă regiune.

Dacă această teorie este de crezut, AHM ar fi dezvoltat unelte pe care neanderthalienii le-ar fi adoptat și, eventual, le-ar fi modificat pentru a se potrivi nevoilor lor. Este posibil ca această încrucișare să fi avut loc în perioada în care neanderthalienii și AMH au coexistat în Europa timp de câteva mii de ani.

 

Bibliografie: Kane, H. (2023, August 22). Ancient bone found in cave could prove existence of unknown human species. Mirror. https://www.mirror.co.uk/news/weird-news/ancient-bone-found-french-cave-30758831