Descoperirea momentului! S-a aflat de unde provine forma severă de Covid. Nu veți bănui de unde ni se trage boala

Descoperirea momentului! S-a aflat de unde provine forma severă de Covid. Nu veți bănui de unde ni se trage boala

Oamenii de ştiinţă au descoperit că formele de COVID severe au fost influențate de o genă de risc moștenită de la neanderthalieni. Această genă este responsabilă pentru forma de SARS-CoV-2 foarte gravă avută de majoritatea pacienților infectați cu acest virus care a cuprins toată planeta.

Oamenii de știință au susținut că o șuviță de ADN care triplează riscul de a dezvolta Covid-19 sever a fost transmisă de la neanderthalieni la oamenii moderni. Dotarea genetică, o moștenire de acum peste 50.000 de ani, a lăsat aproximativ 16% dintre europeni și jumătate dintre sud-asiaticii de astăzi purtători de aceste gene.

Originile genelor de risc au ieșit la iveală atunci când oamenii de știință din Suedia și Germania au comparat ADN-ul pacienților cu Covid-19 foarte bolnavi cu cel de la neanderthalieni și misterioasa specie numită denisoveni, care are trăsături comune cu oamenii moderni și cu neanderthalieni. Dovada o prezintă chiar la pacienții care s-au îmbolnăvit grav, iar probele ADN se potrivesc cu cele colectate de la un Neanderthal din Croația.

„Aproape că am căzut de pe scaun pentru că segmentul de ADN era exact același ca în genomul unui Neanderthal, a declarat Hugo Zeberg, profesor la Institutul Karolinska din Stockholm, pentru The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News

O genă de risc, moștenită de la neanderthalieni, este responsabilă pentru forma de SARS-CoV-2 severă

Pentru a înțelege mai bine, aici este vorba despre de un factor ereditar, o secvenţă genetică a cărei origine este chiar urmărită până la omul de Neanderthal. Hugo Zeberg a descoperit că persoanele care poartă această secvență genetică ce datează de la neanderthalieni riscă să se îmbolnăvească grav de COVID-19.

Potrivit studiului, publicat în revista Nature, grupul de gene de pe cromozomul 3 se găsește cel mai frecvent în Bangladesh, unde 63% din populație poartă cel puțin o copie a secvenței ADN. De atunci, oamenii de ştiinţă s-au întrebat de ce o secvenţă genetică dezavantajoasă este atât de răspândită la oameni. Ipoteza este că are, de fapt, şi un efect pozitiv şi asupra sănătăţii umane.

Cercetătorul, care a condus echipa internațională, a descifrat pentru prima dată genomul de la Neanderthal în 2010, şi  a spus că „estimarea sa aproximativă” a fost că aproximativ 100.000 de oameni „în plus” au murit până acum în pandemia actuală din cauza contribuției genetice a neandertalienilor.

Studiul s-a bazat pe datele genetice ale unui eşantion mare de indivizi care şi-au depus ADN-ul în biobăncile FinnGen, UK Biobank şi Michigan Genomic Initiative. „Acest lucru arată cum o variantă genetică poate avea atât efecte pozitive, cât şi negative: veşti proaste dacă o persoană ia SARS-CoV-2, dar veşti bune, pentru că oferă protecţie naturală împotriva HIV”, relatează theguardian.