Ororile din China, pedepsite de SUA. Rezoluție în Senat: Este genocid

Ororile din China, pedepsite de SUA. Rezoluție în Senat: Este genocid

Senatorul republican John Cornyn spune că rezoluția „este primul pas către responsabilitatea Chinei pentru acțiunile sale monstruoase”.

Senatorii americani vor să declare că Beijing comite genocid împotriva uigurilor și a altor musulmani turfoconi, măsură care ar putea crește presiunea asupra regimului chinez în legătură cu situația critică a aproximativ de un milion de persoane din regiunea Xinjiang, reținute în lagăre de detenție, așa numitele centre de „reeducare”.

Potrivit textului rezoluției adoptate de senatorii americani, campania chineză „împotriva uigurilor, etnicilor kazahi, kârgâzilor și membrilor altor grupuri minoritare musulmane din regiunea autonomă uigură Xinjiang constituie genocid”.

Rezoluția a fost prezentată, marți, de senatori republicani și democrați, deși este puțin probabil să fie adoptată imediat, deoarece în Senat sesiunea este încheiată înainte de alegerile prezidențiale de săptămâna viitoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

China este acuzată în mod frecvent de politica sa față de minoritatea uigură.

Republicanii și democrații, la unison

Senatorul republican John Cornyn, care redactat textul, a declarat: „Această rezoluție recunoaște aceste crime drept ceea ce sunt și este primul pas către responsabilitatea Chinei pentru acțiunile sale monstruoase”.

Senatorul democrat Jeff Merkley a declarat că rezoluția va arăta că SUA „nu pot rămâne tăcute”. „Atacul Chinei asupra uigurilor și altor grupuri minoritare musulmane - creșterea supravegherii, închisorii, torturii și„ lagărelor forțate de reeducare ” reprezintă genocid de-a dreptul”, a spus el.

Printre alți semnatari ai rezoluției se numără senatorul Marco Rubio, un aliat apropiat al lui Donald Trump în politica externă, și Robert Menendez, democratul la vârf din Comisia pentru relații externe al Senatului.

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că peste un milion de uiguri sunt internați în lagărele de „reeducare” din regiunea Xinjiang, în timp ce Beijingul încearcă să integreze forțat comunitatea și să-i erodeze moștenirea islamică.

China a negat aceste cifre și a descris taberele ca fiind centre profesionale în care se învață abilități pentru angajare pe piața muncii, pentru a preveni „atracția radicalismului islamic” după o serie de atacuri în regiune.