Originea coșmarurilor noastre a fost dezvăluită

Originea coșmarurilor noastre a fost dezvăluită

Nu cred că mai există cineva care să nu se fi trezit măcar o dată din cauza unui coşmar. Este deranjant deoarece tulbură somnul şi rişti să te scoli dimineaţa mai obosit decât te-ai culcat, iar dacă se repeta devine chinuitor, putând să te marcheze tot restul vieţii. Un studiu arată că un dezechilibru al activității creierului ar fi responsabil pentru aceste anxietăţi nocturne.

O parte a creierului ți-ar putea da coșmaruri

Emisfera dreapta a creierului este sursa coșmarurilor, susține un studiu finanțat de Universitatea din Turku (Finlanda), publicat în revista științifică JNeurosci. Ar fi, conform concluziilor lor, emoțiile negative și furiei din cursul zilei.  

Teroarea nopților tale: asimetria frontală (FAA)

Acest dezechilibru între cele două părți ale creierului este cunoscut prin denumirea științifică a asimetriei frontale alfa (FAA). Pentru a găsi acest lucru, cercetătorii au făcut înregistrări electroencefalografice la șapte bărbați și zece femei în stare perfectă de sănătate. Pentru a susține teza lor, cercetătorii au analizat cu scrupulozitate activitatea creierului lor în timpul somnului obsevând un dezechilibru între cele două emisfere ale creierului. 

Paradisul somnului 

Voluntarii au fost cufundaţi într-o stare de somn paradoxal (durata paradoxală a somnului este de aproximativ 25% din durata unei singure nopţi), înainte de a fi treziți și interogați de cercetători. Ei au descoperit ca "visurile oamenilor care au avut activitate cerebrală stând mai mult pe partea dreaptă în timpul somnului au fost marcate de furie".    

Gestionarea emoţiilor

Nașterea coșmarurilor este legată de gestionarea emoțiilor. Persoanele cu emoții puternice vor raporta o asimetrie frontală alfa mai puternică: "Rezultatele noastre arată că furia în vis are aceleași origini neuronale ca și cele care ne influențează în cursul zilei", spune Pilleriin Sikka, co-director al acestui studiu finlandez.   Aceste observații ar putea ajuta comunitatea științifică să înțeleagă tulburările mentale legate de somn, cum ar fi anxietatea, depresia și insomnia.

 

Ne puteți urmări și pe Google News