Organismul, grav afectat de anxietate. Care sunt urmările acestor tulburări

Organismul, grav afectat de anxietate. Care sunt urmările acestor tulburăriSursa foto: 101277933 © Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Pentru persoanele care au o tulburare de anxietate, aceste sentimente se pot transforma în gânduri sau preocupări recurente, intruzive, care influențează viața de zi cu zi.

Conform Asociației Americane de Psihologie, anxietatea poate fi clasificată după simptome fizice. Dr. Sai Achuthan, psihiatru consultant la Cygnet Health Care din Regatul Unit, a declarat că majoritatea acestor simptome sunt cauzate de producția excesivă de hormoni de stres, inclusiv cortizol, adrenalină, noradrenalina și vasopresină. 

Problema durerilor de cap

Migrenele și durerile de cap cronice zilnice sunt frecvente la persoanele care au o tulburare de anxietate, conform Asociației pentru Anxietate și Depresie din America. Cel mai frecvent tip de durere de cap este o cefalee tensională în care individul simte că există o bandă strânsă în jurul capului, a spus Achuthan. Durerile de cap pot fi declanșate de eliberarea de hormoni de stres, care pot strânge vasele de sânge din creier, a spus dr. Anup Mathew.

Persoanele cu anxietate raportează adesea simptome cardiovasculare, cum ar fi un piept care se resimte mic sau o inimă care bate mai repede. Acest lucru se datorează faptului că hormonii de stres pot determina contracția vaselor de sânge, ceea ce duce la hipertensiune arterială și o creștere a frecvenței cardiace, a spus Mathew.

Tulburările de anxietate au fost legate de funcționarea nervului vag și variabilitatea redusă a frecvenței cardiace (HRV) – modificările dintre bătăile inimii. Nervul vag joacă un rol central în reglarea activității cardiace: atunci când nu funcționează corect. Între timp, HRV scăzut, predispune o persoană la o recuperare mai lentă de la factorii de stres, au scris cercetătorii.

Când o persoană este anxioasă, mai mulți hormoni de stres intră în sistemul său digestiv, a spus Achuthan. Acest lucru poate duce la probleme digestive, cum ar fi balonare, dureri abdominale, greață și constipație. Legătura dintre anxietate și hipersensibilitatea viscerală  poate fi cauzată de o combinație de factori genetici și experiențe din copilărie.

Simptomele anxietății

Hormonii de stres pot perturba echilibrul bacteriilor din intestin, ducând la inflamație și alte probleme digestive, a spus Mathew. O recenzie din 2021 publicată în revista Clinical Psychology Review a constatat că persoanele cu o tulburare de anxietate tind să aibă mai multe bacterii proinflamatorii și mai puține bacterii benefice (cum ar fi Faecalibacterium) .

Cortizolul, care este produs în perioadele de anxietate, poate afecta sistemul imunitar prin perturbarea producției de globule albe care luptă împotriva infecțiilor, a spus Achuthan. „Eliberarea susținută de cortizol ar duce la o șansă crescută de infecție”, a spus el.

Un ritm crescut al respirației poate duce la amețeli. „Când suntem anxioși, începem să respirăm rapid”, a spus Enrique. „Acest lucru duce la o reducere a nivelului de dioxid de carbon din sânge, provocând greață, amețeli sau furnicături în mâini sau picioare”, potrivit Live Science. 

Ne puteți urmări și pe Google News