Orele de somn și riscul de diabet. Culcatul târziu predispune la o serie de comportamente nesănătoase, spun specialiștii.
Un nou studiu a descoperit că „păsările de noapte” sunt mai predispuse decât „păsările matinale” să aibă un stil de viață nesănătos și un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2, scrie NBC.
A fi o pasăre de noapte nu înseamnă a sta treaz până târziu pentru a petrece, ci mai degrabă preferința circadiană a unei persoane, sau faptul că are un ceas natural al corpului care este parțial setat genetic pentru a sta treaz până târziu.
Acest lucru înseamnă că păsările de noapte sunt conectate diferit față de persoanele care par să se trezească automat în zori și să adoarmă mai devreme.
Orarul de somn și diabetul
O analiză a datelor provenite de la peste 60.000 de asistente medicale care au participat la Nurses' Health Study II a arătat că este mai probabil ca păsările de noapte să consume diete nesănătoase, să facă mai puține exerciții fizice, să aibă un indice de masă corporală mai mare, să aibă mai puține ore de somn și să fumeze mai multe țigări decât matinalii.
Cei care se culcau târziu erau mai predispuși să dezvolte diabet zaharat, cu aproximativ 19% (după contabilizarea impactului obiceiurilor nesănătoase asociate cu a fi o pasăre de noapte). Acest lucru înseamnă că ar putea fi ceva legat de faptul că orele de culcare și de trezire sunt decalate, ceea ce crește riscul de diabet.
Autorul principal al studiului, Tianyi Huang, profesor asistent de medicină la Harvard Medical School și epidemiolog asociat la Brigham and Women's Hospital din Boston, a declarat că un risc crescut cu 19%, după ajustarea altor factori, este un factor de risc puternic.
Riscul adus de somnul puțin
Riscul legat pur și simplu de faptul că o persoană este pasăre de noapte se datorează faptului că cronotipul unei persoane nu este sincronizat cu mediul înconjurător, în special cu programul de lucru. Marie-Pierre St-Onge, director al Centrului de excelență pentru somn și cercetare circadiană de la Colegiul de medici și chirurgi Vagelos al Universității Columbia, a declarat că, dacă nu este posibil să se găsească locuri de muncă care pot fi ocupate mai târziu în timpul zilei, atunci persoanele de pe „fusul orar de noapte” trebuie să fie atente la obiceiurile lor de viață.