Evenimentul Zilei > Politica > Orban l-a lovit pe Cîțu unde-l doare. Obiectivele campaniei de vaccinare îi dau dureri de cap premierului
Orban l-a lovit pe Cîțu unde-l doare. Obiectivele campaniei de vaccinare îi dau dureri de cap premierului

Orban l-a lovit pe Cîțu unde-l doare. Obiectivele campaniei de vaccinare îi dau dureri de cap premierului

Premierul Florin Cîțu susține că nu și-a asumat nici un obiectiv pentru campania de vaccinare și că declarațiile sale din spațiul public au fost bazate pe estimări ale specialiștilor.

Aflat în campanie electorală pentru congresul din toamnă, premierul Florin Cîţu a ținut să-i dea replica lui Ludovic Orban. Preşedintele PNL a declarat, întrebat despre faptul că guvernul nu a atins ținta de vaccinare de 5 milioane de persoane până la 1 iunie şi de 10 milioane până la 1 august, că cine le-a stabilit trebuia să le urmărească.

În prezent, deși altceva spunea în trecut, Florin Cîțu susține că nu este vorba despre ținte asumate în campania de vaccinare, ci doar de estimări ale specialiștilor.

„Acestea nu sunt ţinte şi nu sunt obiectivele unei guvernări. Sunt estimări care au venit după discuţiile cu specialiştii. Am auzit declaraţia şi m-a mâhnit această declaraţie. Aş fi vrut, de fapt, să aud mai mult despre ce a făcut domnul Ludovic Orban pentru campania de vaccinare, ce resurse a folosit în Partidul Naţional Liberal pentru campania de vaccinare, cât s-a implicat ca preşedinte al Partidului Naţional Liberal pentru campania de vaccinare. Asta aş fi vrut mai mult să văd”, a declarat Florin Cîțu într-o intervenție la Digi 24.

Premierul s-a contrazis în declarații

Cu totul altceva susținea Florin Cîțu în urmă cu câteva luni, când campania de vaccinare era la început. Foarte activ pe Facebook, acesta afirma exact contrariul la ceea ce susține în prezent. Într-o postare din 9 aprilie, prim-ministrul spunea că, atât el, cât şi Executivul au ca obiectiv atingerea de 5 milioane persoane vaccinate până la 1 iunie, iar până la 1 august să fie vaccinate 10 milioane de persoane.

„Obiectivul meu şi al Guvernului pe care îl conduc rămâne vaccinarea cât mai rapidă a 10 milioane de români. Pentru asta avem două ţinte:  – până la 1 iunie imunizarea a 5 milioane de persoane; – până la 1 august imunizarea a 10 milioane de persoane.  Când vom atinge pragul de 10 milioane de români vaccinaţi, putem lua în considerare renunţarea la masca de protecţie. Până atunci, fac apel la fiecare dintre voi să respectaţi măsurile de protecţie şi să mergeţi la vaccinare”, scria premierul pe Facebook.

Declarațiile lui Ludovic Orban

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că cel care și-a asumat ținte și obiective trebuie să urmărească atingerea lor. El a făcut referire la obictivele propuse de premier pentru campania de vaccinare. Liderul PNL a adăugat că s-a ferit să stabilească astfel de obiective, atâta timp când nu au fost bazate pe evaluări serioase.

„Cine a stabilit ţinte, trebuia să le urmărească. În ce mă priveşte, ştiţi că eu întotdeauna m-am ferit să stabilesc ţinte, atâta timp cât nu au existat evaluări foarte serioase. Pe de altă parte, activitatea de vaccinare continuă. Ea nu s-a oprit în niciun moment şi tocmai asta am discutat astăzi – să găsim soluţii de a creşte numărul persoanelor vaccinate, inclusiv stimulente de genul bonurilor de masă sau alte instrumente care au fost folosite cu succes în alte ţări”, a explicat Ludovic Orban, întrebat despre neatingerea ţintei de 5 milioane vaccinate până la 1 iunie.

La finalul lunii mai, când era evident că țintele propuse cu doar o lună înainte nu puteau fi atinse, Florin Cîțu și-a schimbat declarația. El a spus că „ţinta era să scăpăm de pandemie”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News