Orban este supărat. Ce acuză în procesul de vot

Orban este supărat. Ce acuză în procesul de vot

Premierul Ludovic Orban și liderul PNL consideră că neprelungirea orarului de vot după orele 21.00 este o încălcare a drepturilor pentru cei care se află încă la coda în fața secțiilor de votare.

 

El spune că acest lucru ar fi fost îndreptățit întrucât condițiile de pandemie încetinesc procedura de vot.

„Am solicitat la Biroul Electoral Central ca toți cei care sunt la coada la ora 21.00 să li se permita sa voteze și BEC a refuzat aceasta solicitare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mi se pare ca este aproape o incalcare a dreptului de vot, pentru că din cauza condițiilor sanitare a existat o incetinire a procesului electoral si se putea ca BEC sa ia aceasta decizie. Din păcate, în afară de noi și de alte 2 formațiuni, celelalte formațiuni au votat împotrivă”, a declarat Ludovic Orban.

Prelungirea programului de vot nu era posibilă dar era posibil ca toți cei ce se află la vot la ora 21.00 să poată să voteze.

„Le-am cerut să acționeze procedurile de votare și să permită la cât mai mulți să fie în interiorul localului, astfel încât să li se permită să voteze”, a adăugat premierul.

„Prelungirea programului de vor nu era posibilă dar era posibil ca toți cei ce se află la vot la ora 21.00 să poată să voteze”, a mai spus Orban.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, duminică, Biroului Electoral Central, o solicitare prin care adresează rugămintea de a se analiza posibilitatea prelungirii votării după ora 21.00 pentru persoanele care aşteaptă să îşi exprime dreptul constituţional în proximitatea secţiilor de votare.

În prezent, conform legii, alegătorii care, la ora 21.00, se află în localul secţiei de votare pot să îşi exercite dreptul de vot.

La alegerile de azi, sunt așteptați la urnele de vot peste 18 milioane de români, care îşi pot exercita dreptul de a alege în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6.

Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică, pentru prima dată românii fiind nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Tot ca urmare a pandemiei, alegerile, care trebuiau să aibă loc în iunie, au fost amânate, mandatul actualilor aleşi locali fiind prelungit.