Evenimentul Zilei > Politica > Orban cere scuze românilor. Ce urmează să se întâmple
Orban cere scuze românilor. Ce urmează să se întâmple

Orban cere scuze românilor. Ce urmează să se întâmple

Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, în direct într-o emisiune televizată, că măsurile privind suspendarea activității în piețele închise s-au luat pentru protejarea persoanelor vârstnice, vulnerabile în fața infecției cu noul coronavirus. El și-a cerut scuze românilor pentru inconvenientele create.

Orban a punctat și discuțiile privind găsirea unor soluții, de către primari, referitoare la posibilitatea producătorilor de a-și vinde marfa.

„Am discutat personal cu peste o sută de primari de municipii şi de oraşe ca să pună la punct, că la orice situaţie trebuie găsite soluţii. Sunt pieţe închise care nu pot fi deschise, sunt pieţe care au pereţi retractabili, sunt multe pieţe deschise. (…) S-a făcut o întreagă campanie de către PSD că noi nu protejăm producătorii autohtoni. În toate discuţiile cu primarii le-am spus foarte clar că trebuie să se organizeze astfel încât toţi producătorii români care desfac marfa în pieţe să poată să o desfacă în continuare”, a declarat Ludovic Orban duminică seară, la B1 Tv.

Acesta a menționat că a solicitat prefecţilor să aibă întâlniri cu primarii şi să stabilească un plan de măsuri, pentru a permite producătorilor să își vândă produsele în continuare. Astfel, s-a ajuns la concluzia că tarabele vor fi amenajate în parcări şi în spaţiile din jurul pieţelor.

Premierul le-a cerut iertare românilor

Ludovic Orban și-a cerut scuze pentru inconvenientele pe care le-a creat o dată cu instaurarea măsurii privind piețele închise, însă a precizat că este necesară reducerea riscului de contaminare, cu precădere în rândul persoanelor vârstnice.

„Ne cerem scuze, încă o data, pentru inconvenientele pe care le producem, dar vrem să reducem la minimum riscul de contaminare mai ales la persoanele cu vârsta înaintată. Este un inconvenient pe o perioada de timp limitată, sper să depășim”, a declarat premierul.

„Nu se închid pieţele, că aşa s-a transmis, se suspendă o perioadă de 30 de zile, vedem cum evoluează în perioada asta. Se suspendă doar activitatea celor care funcţionează în spaţii închise” a explicat Orban.

Mai mult, el a arătat că în cele mai multe ţări europene pieţele sunt volante, scrie bzi.ro.

Orban a argumentat că decizia de a închide pieţele a fost luată, împreună cu alte decizii, în situația în care „există un risc de suprasaturare a sistemului medical” şi în contextul în care numărul cadrelor medicale care pot avea grijă de pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2 este limitat iar medicii, la rândul lor, „ating limita rezistenţei umane”.