Evenimentul Zilei > Actualitate > Orașul sud-african în care Apartheid-ul nu a murit. Orania este locul în trăiesc numai albi
Orașul sud-african în care Apartheid-ul nu a murit. Orania este locul în trăiesc numai albi

Orașul sud-african în care Apartheid-ul nu a murit. Orania este locul în trăiesc numai albi

Apartheid-ul nu fost stârpit în totalitate în Africa de Sus, o localitate din provincia Noord-Kaap fiind dovada vie a acestui lucru. Corespondentul BBC Pumza Fihlani şi jurnalistul Stanley Kwenda din Zimbabwe au petrecut câteva zile în Orania, un oraş în care trăiesc numai oameni albi de la înfiinţarea sa.

Localitatea avea în 2011 aproximativ 1.000 delocuitori, toți urmași ai burilor care susțin politica rasistă de Apartheid și care nu acceptă alte etinii naționale. Așezarea a luat naștere în decembrie 1990, la câteva luni după eliberarea lui Nelson Mandela.

Orania nu este o comună recunoscută oficial ci un teren privat, care din anul 2004 are și o valută proprie numită „ora”.

”Noi nu ne încadrăm în peisajul noi Africii de Sud. Orania a fost soluția pentru a nu-i domina pe alții și pentru a nu ne lăsa dominați”, spune Carel Boshoff Jr, liderul comunității și fiul unuia dintre fondatori. El a mai spus și că populația acestui oraș crește anual cu 10%.

Un locuitor le-a spus celor doi jurnaliști că el nu vede nimic greșit cu apartheid-ul, iar un altul a explicat că sunt percepuți greșit și că ei nu desconsideră persoanele de culoare. ”Nu suntem împotriva negrilor, suntem pentru noi”, a spus el.

Aflați într-un bar, cei doi jurnaliști au fost abordați de un ”oranian” care și-a justificat alegerea subliniind că în alte orașe din Africa de Sud albii au mari probleme în a obține un job și că sunt avantajate persoanele de culoare. ”Parcă suntem pedepsiți pentru trecut”, spune el.

Apartheidul (care în limba afrikaans înseamnă separare) este un sistem social, politic și economic rasist impus de guvernele minorității albe din Africa de Sud de-a lungul secolului XX.

Prin referendumul din 1992 a fost hotărât sfârșitul apartheid-ului, iar scrutinul universal a fost pus în aplicare. Primele alegeri democratice multirasiale au avut loc în anul 1994. Formațiunea politică dominantă este Congresul Național African, formațiunea lui Nelson Mandela, primul președinte de culoare al țării.