Orașul secret unde locuiesc peste un milion de oameni. Populația a fost denumită „tribul șobolanilor”

Orașul secret unde locuiesc peste un milion de oameni. Populația a fost denumită „tribul șobolanilor” Dìxià Chéng, orașul secret din China. Sursa foto: INGIMAGE

Sub străzile aglomerate și pline de viață din Beijing se află un oraș subteran secret, cu o suprafață de 78 de kilometri pătrați. Populația acestuia este de aproximativ un milion de oameni, cărora li se spune „tribul șobolanilor”. Chiar dacă nu beneficiază de lumina soarelui, ei au multe facilități cum ar fi restaurante, cinematografe, coafor sau centre sportive.

Orașul secret din China, supranumit Dìxià Chéng, se află chiar sub străzile aglomerate din Beijing. Metropola subterană a fost construită în perioada Războiului Rece (1969-1979) ca adăpost antiatomic. Tunelurile sale trec pe sub centrul Capitalei și sunt construite la o adâncime de aproximativ 18 metri.

Condițiile de trai din orașul secret

Capitala Beijing se confruntă de mai mulți ani cu supraaglomerarea. Spațiile de locuit sunt limitate, iar prețul lor crește de la an la an. Nu toată lumea își permite o locuință la suprafață, așa că mulți tineri aleg să stea în orașul secret. Aproximativ un milion de oameni s-au refugiat în subteran, alegând să locuiască în tuneluri înguste pentru a putea strânge bani.

Condițiile de trai nu sunt chiar dintre cele mai bune, însă au parte de multe facilități. Autoritățile au construit adăpostul antiatomic cu toate cele necesare unui trai decent. În orașul subteran sunt diverse restaurante, clinici, școli și teatre, ca să nu mai vorbim de un patinoar. Acolo găsim și fabrici, depozite de cereale și petrol, dar și o fermă de cultivare a ciupercilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În orașul secret din China au fost create locuri pentru a se aproviziona cu apă din puțuri, dat și sisteme de ventilație. În tuneluri, care astăzi servesc drept străzile metropolei subterane, au fost construite 2.000 de puțuri. Accesul a fost unul extrem de facil, existând aproximativ 90 de intrări. Multe dintre acestea au fost distruse sau blocate, însă mai există unele semnalizate.

Unul dintre tunelele din orașul secret din China.

Sursa foto: Ebz Chapel / X

Orașul subteran este ilegal

Actualii locuitori din Dìxià Chéng sunt muncitori migranți și tineri aspiranți care caută oportunități în capitala Chinei. În timp ce unii rezidenți au locuit în subteran zeci de ani, alții se mută temporar, până strâng bani de o locuință în metropola plină de viață. Spațiile de locuit subterane sunt mici, aglomerate și lipsite de lumină, însă chiria este doar o treime din prețul celor de la suprafață.

Guvernul chinez nu a dezvăluit niciodată în mod oficial amploarea metropolei subterane. Orașul secret a fost deschis oficial în anul 2000. Opt ani mai târziu a fost închis pentru renovări din cauza unor probleme serioase de siguranță. Acest lucru nu i-a împiedicat pe oameni să se mute în subteran.

În 2010, statul chinez a emis o hotărâre potrivit căreia adăposturile nucleare și zonele rezidențiale sunt, din punct de vedere tehnic, ilegale. Oficialii au invocat pericolele de siguranță pe care proprietarii neglijenți nu au reușit să le rezolve. Cu toate acestea, în ciuda evacuării unor rezidenți, majoritatea au fost lăsați să rămână, confruntându-se cu un viitor incert.

Unul dintre dormitoarele din orașul subteran

Dormitor din orașul subteran Dìxià Chéng. Sursa foto: Getty Images

Cine și cum a construit orașul secret din China

Orașul secret de sub Beijing a fost construit în timpul unei perioade de tensiuni sporite. În 1969, de frica unui conflict cu Uniunea Sovietică, președintele Partidului Comunist Chinez, Mao Zedong, a instruit cetățenii să se pregătească de război. El le-a spus să sape tuneluri și să depoziteze alimente.

Oamenii s-au înarmat cu lopeți și coșuri de bambus și s-au pus pe treabă. Pentru a avea materiale de construcție, ei au sacrificat ziduri, turnuri și porți vechi de secole. Chiar și porțile istorice ale orașului au fost distruse. Aproximativ 300.000 de civili au reușit să creeze, pe parcursul unui deceniu, un buncăr impresionant, care a continuat să se extindă până în 1979.

În anii 1980, diverse secțiuni din orașul secret au fost transferate autorităților din cartier. Acestea le-au transformat în birouri și magazine. Cea mai mare parte a subteranelor din Beijing rămâne în proprietate privată, având intrări ascunse în magazine obișnuite și blocuri de apartamente de la suprafață, potrivit publicației Express.