Unde se află buncărul care nu poate fi distrus. Toţi românii trebuie să ştie. Este unul dintre cele mai mari din ţara noastră

Unde se află buncărul care nu poate fi distrus. Toţi românii trebuie să ştie. Este unul dintre cele mai mari din ţara noastrăCei mai bogați oameni din lume își construiesc noi buncăre. Sursa: Facebook

Adăpostul din Botoșani a fost construit în vremea comunismului și a devenit etalon în domeniu. Are pereți groși de peste un metru, uși care nu pot fi detonate și este dodat cu aparatură modernă.

Unul dintre cele mai mari buncăre din țara noastră se află în județul Botoșani. Se intră nu mai pe bază de parolă și în cazul unui dezastru natural sau al unui război, de aici ar putea coordonată toată activitea județului.

Buncărul a fost construit în perioada comunismului, în anul 1978, iar în condițiile războiului din Ucraina, zona în care se află este cu adevărat una strategică. Județul Botoșani este cel mai nordic punct al României. Este practic granița dintre Uniunea Europeană și Ucraina. Orașul cu același nume este situat la doar 80 de km de frontieră. Și liderii din acea vreme au considerat că poziționarea buncărului este una strategică având în vedere apropierea de fosta URSS.

Unde se află buncărul?

Locul unde se află buncărul este o necunoscută și pentru mulți dintre locuitorii orașului. Adăpostul are o suprafață de 300 de metri pătrați și se află aproape de centrul orașului Botoșani, chiar sub un lanț de magazine alimentare.

Buncărul a fost proiectat pentru a putea fi folosit pentru coordonarea întregului sistem de apărare civilă al orașului, iar punctul de comandă s-a păstrat în funcțiune până în zilele noastre, fiind administrat de municipalitate.

„Aici este concetrată toată logistica sistemului de apărare civilă a Botoşaniului. De aici, autorităţile civile iau deciziile şi practic coordonează tot oraşul în cazul unei situaţii de urgenţă, fie război, fie calamitate”, explică referentul de specialitate pentru Protecţie Civilă, Ionel Roglinschi, potrivit Adevărul.

 

Sursa: Adevarul

Etalon în domeniu

Construcția este din beton armat, iar grosimea pereților ajunge până la un metru. Are uși care au fost concepute să nu poată fi detonate, este dotat cu dormitoare, baie, centru de comandă, sală de consiliu și alte încăperi, având în total 18 camere.

În plus, are un sistem de ventilație și filtrare a aerului care poate asigura timp îndelungat puritatea acestuia. Buncărul a devenit un model peste restul adăposturilor de s-au construit ulterior în România. El a fost dodat de-a lungul timpului cu tehnologie modernă, mai scrie sursa citată.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut publică lista adăposturilor de protecție civilă luate în evidență, în toate localitățile de pe teritoriul României. Conform listei date publicității de IGSU sunt 4.358 de astfel de locații menite să protejeze oamenii în caz de necesitate.

Astfel de adăposturi există în fiecare județ din țară, însă multe au fost transformate în beciuri și spații de depozitare. Mai mult, dat fiind că nimeni nu s-a mai ocupat de întreținerea lor, de-a lungul anilor, unele au devenit adevărate focare de infecție, fiind transformate în ghene de gunoi.

 

Ne puteți urmări și pe Google News