A apărut aplicația care ne arată unde este cel mai apropiat adăpost antiatomic. Cum se folosește
- Simona Suciu
- 8 martie 2022, 13:57
Un tânăr programator a dezvoltat o aplicație care arată care este cel mai apropiat adăpost antiatomic de domiciliul utilizatorului. În România sunt peste 4000 astfel de buncăre, dar nu sunt suficiente. Grav este că multe dintre ele au fost transformate în depozite sau ghene de gunoi.
Aplicația a fost dezvoltată de un tânăr programator și este gratuită. Cu ajutorul ei, utilizatorii pot afla rapid care este cel mai apropiat adăpost antiatomic de domiciliul lor, dar și care este locația celorlalte buncăre. Aplicația conține peste 4.000 de adăposturi de protecție civilă din România, scrie Mediafax. Aplicația poate fi accesată la adresa https://adapostulmeu.ro.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a făcut publică lista adăposturilor de protecție civilă luate în evidență, în toate localitățile de pe teritoriul României. Conform listei date publicității de IGSU sunt 4.358 de astfel de locații menite să protejeze oamenii în caz de necesitate.
Astfel de adăposturi există în fiecare județ din țară, însă multe au fost transformate în beciuri și spații de depozitare. Mai mult, dat fiind că nimeni nu s-a mai ocupat de întreținerea lor, de-a lungul anilor, unele au devenit adevărate focare de infecție, fiind transformate în ghene de gunoi.
Chiar și așa, numărul adăposturilor de protecție civilă este insuficient pentru întreaga populație. Lista completă cu adăposturile antiaeriene de pe teritoriul României poate fi consultată pe site-ul IGSU.
Orașele cu cele mai puține adăposturi
Cele mai puține refugii de acest fel sunt în județul Ialomița, doar 13, din care trei amplasate pe teritoriul municipiului Urziceni, alte cinci la Slobozia, trei la Fetești și două la Țăndărei.
În județul Vrancea sunt tot trei adăposturi de protecție civilă, conform situației prezentate de IGSU. Un număr de nouă sunt în Focșani, reședința județului, trei la Adjud și unul singur în Panciu.
În județul Alba 15 adăposturi, în Călărași un număr de 23, iar în Hunedoara ar fi 25.
Peste 1.000 de adăposturi în București
În București există cel puțin câte un adăpost aproape în fiecare cartier. Sunt peste 1.171 de locații în care bucureștenii ar putea să se ascundă în cazul în care Capitala ar fi vizată de un atac aerian.
Cele mai multe probleme sunt în Sectorul 5 acolo unde există doar 57 de locații, pentru un număr de aproximativ 270 de mii de locuitori. În Sectorul 3 sunt amenajate doar 140 de locuri.
În sectorul 1, există 163 de adăposturi, iar în Sectorul 4 avem 16t. Un număr aproape dublu de adăposturi sunt în Sectorul 6, 294. Cele mai multe, 344 de adăposturi au fost amenajate în sectorul 2, 344 la număr.