Evenimentul Zilei > Social > Orașul cu cele mai mici chirii la locuințe din România. Poți trăi liniștit, cu mai puțini bani față de alte orașe
Orașul cu cele mai mici chirii la locuințe din România. Poți trăi liniștit, cu mai puțini bani față de alte orașe

Orașul cu cele mai mici chirii la locuințe din România. Poți trăi liniștit, cu mai puțini bani față de alte orașe

Din ce în ce mai mulți români se plâng de salarii mici, susținând că veniturile actuale nu le asigură un trai decent, mai ales după majorările de preț la alimente sau energie. Este cunoscut faptul că traiul diferă de la o zonă la alta a țării, așa că nu ne miră dacă unele regiuni au prețuri mai ridicate în comparație cu altele. Totuși există și orașe unde poți trăi liniștit și fără griji, cu chirii extrem de mici.

Banii par să nu ajungă niciodată pentru a îndeplini toate nevoile, mai ales atunci când vorbim de familii numeroase. Traiul în unele orașe, cum ar fi București, Cluj-Napoca sau Brașov, este extrem de scump, fiind considerate regiuni bogate ale României. Aceste informații au fost prezentate într-un studiu recent, efectuat pe baza unor grafice care au inclus chiriile pentru locuințe, nivelul salariilor pe luna august, prețul alimentelor de bază și multe altele necesare traiului zilnic.

Pentru a efectua topul celor mai ieftine orașe din România, specialiștii au adăugat pe lista de cheltuieli și îmbrăcămintea, utilitățile sau prețul biletelor pentru transportul în comun.

Există și orașe unde nivelul de trai este puțin mai ieftin. Fruntașe la o viață cu costuri mai reduse sunt orașe precum Bistrița, Miercurea Ciuc sau Alexandria.

Unde întâlnim cele mai mici chirii la locuințe?

În studiu se face o comparație între Capitală și Miercurea Ciuc. În timp ce în București prețul unei chirii se află în jurul sumei de 1.800 de lei, în Miercurea Ciuc putem închiria o garsonieră cu mai puțin de 500 de lei. Tarifele diferă în funcție de suprafața imobilului sau zona în care acesta este amplasat. Prețuri accesibile în ceea ce privește închirierea de spații găsim și în Alexandria sau Bistrița.

Roșii au cel mai mic preț de pe piață în zona unde acestea se cultivă, cap de listă fiind Slobozia, Brăila și Buzău. Aici putem cumpăra kilogramul cu aproximativ 3 lei. Dacă ne îndreptăm atenția spre lactate, vom observa că prețul cel mai bun este întâlnit în Reșița, Piatra Neamț sau Târgu Jiu.

Orașele cu cele mai mici prețuri la ouă: Buzău, Târgu Mureș și Slobozia.

Orașele cu cele mai mici prețuri la cartofi: Târgoviște, Ploiești și Brăila.

Miercurea Ciuc, orașul cu cel mai ieftin trai din România

După ce au pus toate informațiile legate de un trai decent cap la cap, specialiștii care au realizat studiul au concluzionat. Cel mai ieftin oraș din România este Miercurea Ciuc, a cărui nume provine de la târgurile care se țineau înainte, în fiecare zi de miercuri. Este considerat cel mai mare oraș din Harghita, fiind situat în partea central estică a Transilvaniei, în zona depresiunii Ciucului.

Miercurea Ciuc este cunoscut despt locul de pelerinaj a sute de mii de credincioși romano-catolici, care iau parte la ceremoniile religioase oficiate la Șumuleu-Ciuc în fiecare an de Rusalii.