În plină criză economică, salariul minim crește cu 50%: E cea mai mare majorare din ultimii 50 de ani!

În plină criză economică, salariul minim crește cu 50%: E cea mai mare majorare din ultimii 50 de ani!Sursa: arhiva EVZ

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a anunțat majorarea salariilor minime ale cetățenilor. Este cea mai mare creștere a veniturilor turcilor din ultimii 50 de ani. Măsura a fost luată cu scopul de a sprijini populația în contextul în care inflația înregistrează niveluri record, iar costurile la alimentele de bază și alte utilități sunt, de asemenea, în creștere.

Salariul minim din Turcia va crește cu 50% în anul 2022, măsură impusă de autorități pentru a ajuta la compensarea costurilor de trai care au crescut. Între timp, banca centrală a declanșat o serie de reduceri ale dobânzilor care au slăbit liră pentru a sprijini eforturile președintelui Recep Tayyip Erdogan de a reconfigura economia.

Salariul minim crește cu 50% în Turcia

Salariul minim net lunar va fi de 4.250 de lire (275 de dolari), a declarat Erdogan în timpul unei conferințe de presă televizate. În 2021, acesta era de 2.826 de lire, o cifră care s-a convertit la 380 de dolari la începutul anului, dar care a scăzut la 186 de dolari odată cu deprecierea de 51% a lirei.

„Creșterea compensează o mare parte din deprecierea lirei din acest an, astfel că salariile recuperează o mare parte din pierderile în dolari”, a declarat Nick Stadtmiller, director pentru piețe emergente la Medley Advisors din New York. „Acest lucru șterge cea mai mare parte a competitivității costurilor”, a mai spus el.

Cea mai mare majorare salarială din ultimii 50 de ani

Mai mult de 40% din toți lucrătorii din Turcia câștigă salariul minim, potrivit instituției de securitate socială a țării, ceea ce înseamnă că majorarea se va răsfrânge pe scară largă asupra economiei într-un moment în care sondajele arată că popularitatea lui Erdogan este în scădere.

„Creșterea salariului minim este de 50% și este cea mai mare majorare din ultimii 50 de ani”, a declarat Erdogan. „Cred că acest lucru arată determinarea noastră de a nu-i lăsa pe muncitorii noștri să fie striviți de creșterea prețurilor. Începând de anul viitor, vom aboli atât impozitul pe venit, cât și cel de timbru asupra salariului minim”, a adăugat șeful de stat turc.

Creșterea veniturilor ar putea alimenta inflația

Deși majorarea ar putea atenua nemulțumirea care a prins rădăcini în rândul familiilor aflate în dificultate, ar putea, de asemenea, să alimenteze inflația deja ridicată.

„O mulțime de companii aflate în dificultate vor încerca să dea mai puțin... și, fără îndoială, șomajul va crește”, a declarat Mike Harris, fondatorul companiei de consultanță Cribstone Strategic Macro, cu sediul la Londra. „Întrebarea este cât de mult din puterea de cumpărare de rezervă va alimenta mai multă cerere de valută străină până când acea creștere de 50% se va filtra în inflație”, s-a mai exprimat Mike Harris, potrivit Bloomberg.

Prețurile de consum au crescut anual cu 21,3% în noiembrie. A fost raportată inclusiv o creștere medie de 27,1% a costului alimentelor. În acest an, lira a pierdut mai mult de jumătate din valoarea sa față de dolar, ceea ce a dus la creșteri puternice ale prețurilor în toate domeniile.