Evenimentul Zilei > International > Turcia, deranjată de amestecul Uniunii Europene în sistemul lor juridic. Totul are legătură cu arestarea lui Osman Kavala
Turcia, deranjată de amestecul Uniunii Europene în sistemul lor juridic. Totul are legătură cu arestarea lui Osman Kavala

Turcia, deranjată de amestecul Uniunii Europene în sistemul lor juridic. Totul are legătură cu arestarea lui Osman Kavala

Joi seara, autoritățile din Ankara au decis să reacționeze la implicarea Uniunii Europene în sistemul juridic turc. Conform unui comunicat al Ministerului de Externe, Turcia este amenințată cu o sancțiune rară dacă nu dispune imediat eliberarea filantropului Osman Kavala.

Turcia solicită Consiliului Europei să se abțină de la luarea oricărei decizii împotriva sa. Potrivit unui comunicat de presă semnat de Ministerul de Externe turc, Europa pregătește o sancțiune rară pentru reținerea fără proces a cunoscutului om de afaceri turc Osman Kavala, relatează AFP. Deși avertismentul a fost făcut de către Europa în luna septembrie, nu s-a luat nicio măsură cu privire la acest caz.

În comunicat oficialilor turci emis joi seara, aceștia cer Uniunii Europene să nu intervină în sistemul lor juridic și să nu ia decizii cu privire la sancționarea lor.

Osman Kavala a fost arestat în urmă cu patru ani, însă nici în prezent omul de afaceri nu a fost judecat, acesta fiind ținut în arest până la o viitoare audiere. Omul de afaceri este acuzat că ar fi căutat să destabilizeze Turcia și riscă o condamnare la închisoare pe viață. Consiliul Europei a decis să ia o serie de măsuri și să se implice în acest caz. Astfel, în luna septembrie, ei au amenințat Ankara cu o sancțiune rară care va fi luată în cursul viitoarei sale sesiuni, dacă opozantul nu va fi pus în libertate până atunci.

Drept răspuns la amenințările lansate în septembrie de Uniunea Europeană, un tribunal din Istanbul a anunțat vineri că următoare audiere a omul de afaceri va avea loc la jumătatea lunii ianuarie.

Comitetul ministerial al Consiliului Europei s-a reunit marți la Strasbourg (Franţa), iar întâlnirea va ține până vineri, când urmează să se pronunțe și asupra unei posibile proceduri de infringement împotriva Ankarei, care a refuzat să-l elibereze pe Osman Kavala.

Având în vedere că se apropie momentul decisiv, Ministerul de Externe din Turcia a decis să emită un comunicat prin care solicită Uniunii Europene să nu intervină în justiția țării. De asemenea, ei cer să nu fie luate niciun fel de sancțiuni împotriva lor cu privire la cazul omului de afaceri Osman Kavala și la arestarea acestuia.