Odată ce legea va intra în vigoare, locuitorii apartamentelor vor fi nevoiţi să îşi declare apartamentul ca fiind de fumători. "Dacă vreţi să fumaţi în apartamentul vostru, puteţi, dar trebuie să susţineţi asta", a spus Adam Radinsky, directorul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului din Santa Monica.
De asemenea, proprietarilor de apartamente li se va cere să facă liste cu apartamentele în care se fumează din clădirile lor. Respectarea legii nu va fi verificată de către poliţie sau proprietari, ci de vecini, care pot depune reclamaţii.
În Santa Monica este deja interzis fumatul pe plajă, în parcuri, în restaurante şi la mai puţin de circa şase metri de geamurile sau intrările clădirilor instituţiilor publice. Totuşi, unii localnici din Santa Monica se împotrivesc ordonanţei. "Chiar nu cred că ar trebui să li se spună oamenilor ce să facă, atâta timp cât plătesc pentru locuinţa lor", a spus Jennifer Jones.
Ordonanţa mai are nevoie de un vot din partea Consiliului Orăşenesc pentru a deveni lege. Santa Monica se află în fruntea topului oraşelor din California cu cele mai multe restricţii anti-tutun. Printre ele se numără şi Compton, Burbank, Almeda şi Pasadena, unde se urmăreşte interzicerea fumatului în toate locuinţele.
Sursa: Daily News