Ora de vară 2022. Noaptea în care vom dormi mai puțin. Când se dă ceasul înainte cu o oră
- Ionel Sclavone
- 23 februarie 2022, 12:02
În scurtă vreme, România va trece la ora de vară, ceasurile vor fi date înainte, iar nopțile vor deveni mai scurte. Cei mai sensibili dintre noi vor avea de suferit, o perioadă, până vor reuși să se acomodeze cu noul program. De aceea, medicii fac o serie de recomandări, menite să facă acomodarea mai ușoară.
Ora de vară 2022. România va trece la ora de vară în ultimul weekend din luna martie a acestui an. Se va întâmpla în dimneața zilei de 27 martie, când ora 3.00 va deveni ora 4.00, iar programul de somn va fi mai scurt. Ziua va fi mai lungă, iar întunericul va cădea la o oră mai târziu, în ziua respectivă.
Conform specialiștilor, din cauza modificării orei, oamenii s-ar putea confrunta cu probleme de adaptare. Cel puțin pentru o perioadă de timp. Mulți dintre semenii noștri se vor simți mai agitați sau mai obosiți decât de obicei. Lucrurile vor revreni la normal, după o perioadă de acomodare care, pentru unii poate fi mai lungă, în vreme ce pentru alții poate fi mai scurtă.
Ora de vară 2022. Când se dă ceasul înainte cu o oră
Ora de vară este cunoscută în mai multe regiuni ale lumii, între care Statele Unite, Canada, Australia, Marea Britanie, țările Uniunii Europene etc. În fiecare an, în ultima duminică din luna martie, ceasurile sunt date înainte cu o oră. Noul program după ora de vară este valabil până în ultimul weekend din luna octombrie, când se reveni la ora standard.
Pe cale de consecință, în cursul unui an, există o zi de 23 de ore la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii și o zi de 25 de ore în toamnă.
Ora de vară 2022. Recomandările medicilor
Pentru cei care simt trecerea de la ora de iarnă la cea de vară, medicii au câteva recomandări. Acestea sunt menite să-i ajute să depășească neplăcerile provocate de această schimbare. Schimbarea orei ne poate face să ne simțim mai obosiți și duce chiar la o creștere a nivelului de stres. Vigilența șoferilor scade, iar unii ar putea avea probleme cu trezitul mai devreme.
În acest context, medicii recomandă sportul, cât mai multe ore în aer liber și, important evitarea televizorului sau a telefonului înainte de culcare. Specialiștii atrag deseori atenția că aceste dispozitive trebuie întrerupte cu cel puțin cu o oră înainte de a merge la culcare. În acest interval de timp este recomandat cititul unei cărți.
Statele UE pot opta pentru renunțarea la ora de vară
De menționat că la nivel european se discută ca trecerea de la ora de iarnă la cea de vară să fie eliminate. Oficialii Comisiei Europene (CE) au anunțat că fiecare țară membră a UE poate opta dacă va implementa o astfel de măsură sau nu.
„România și alte state trebuiau să decidă dacă vor adopta această măsură. România a decis că, deocamdată, să nu adopte această măsură și procesul este blocat în momentul ăsta la nivel european”, a spus europarlamentarul PSD Victor Negrescu, în octombrie 2021.