Evenimentul Zilei > Social > Oprire programată a Reactorului 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă
Oprire programată a Reactorului 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă

Oprire programată a Reactorului 2 de la Centrala Nucleară Cernavodă

Societatea Națională Nuclearelectrică (SNN) a luat decis de a opri controlat, de mâine seară, Unitatea 2 a Centralei Nuclearelectrice (CNE) de la Cernavodă pentru efectuarea unor lucrări în vederea îmbunătățirii fiabilității pe perioada de iarnă.

SNN anunță că a adoptat decizia de a opri, programat și controlat, Unitatea 2 CNE Cernavodă, în seara zilei de 7 noiembrie, în scopul efectuării unor lucrări preventive de verificare și control și, eventual, intervenții punctuale asupra sistemelor Reactorului 2 în vederea îmbunătățirii fiabilității sistemelor pe perioada de iarnă, în conformitate cu programul de mentenanță preventivă.

Conform standardelor de securitate nucleară, astfel de intervenții proactive și controlate se pot efectua numai cu reactorul în stare oprită, se arată într-un comunicat asumat de directorul general al SNN, Cosmin Ghiță.  Se dau asigurări că verificarea și intervențiile punctuale nu va avea niciun impact advers asupra securităţii nucleare, a personalului de exploatare, populaţiei sau mediului înconjurător. 

Conducerea SNN nu precizează când va fi repornit Reactorul 2 al CNE Cernavodă. Se punctează doar că “repornirea unității și resincronizarea la Sistemul Energetic Național vor avea loc după efectuarea și finalizarea testelor și eventualelor intervenții care se impun în astfel de situații, în conformitate cu procedurile Centralei”.