Răfuiala politică pentru Bucureşti, dintre independentul Sorin Oprescu şi Vasile Blaga (PDL), ia proporţii înainte de startul oficial al campaniei pentru turul doi, dat la anunţarea rezultatelor finale ale votului de duminică.

Lovit de Blaga în independenţă („Cine votează Oprescu alege Iliescu“), Doctorul i-a imputat candidatului PDL că ar fi semnatarul unor telegrame de mulţumire adresate minerilor după bătăile de pe străzile Capitalei la începutul anilor ’90.

Rezultatele oficiale după numărarea voturilor din 96% dintre secţiile de votare îl plasează pe Oprescu pe primul loc, cu 30,17%, fiind urmat de Blaga la mică distanţă – 29,48%.

Iliescu: Blaga e făţarnic şi insolent

„Vasile Blaga, la ora când se întâmplau asemenea lucruri, era în FSN, era prefect de Bihor, ba, mai mult decât atât, adresa şi telegrame de mulţumire minerilor“, a spus Oprescu, invitat luni seara la emisiunea „Sinteza Zilei“, la Antena 3.

Proba, spune Doctorul, „este fostul prim-ministru al României, Petre Roman, care primea aceste telegrame şi care probabil va confirma acest lucru“, a adăugat el, precizând că nu a ştiut acest amănunt până când Blaga „a început acest bâlci“. Fostul premier, care şi-a pierdut scaunul în urma mineriadei din 1991, pe atunci coleg de partid cu Blaga, nu a putut fi contactat de EVZ pentru confirmarea sau infirmarea celor relatate de Oprescu.

În sprijinul Doctorului a ieşit ieri şi Ion Iliescu, calificându-l pe Blaga drept „făţarnic“ şi „insolent“. „Blaga a fost un insolent prin aceste declaraţii. El, atunci, era membru al FSN, ca şi şeful său, Băsescu. Băsescu era secretar de stat şi apoi a fost ministru, la a doua mineriadă“, a tunat preşedintele de onoare al PSD.

„Oprescu serveşte setea de putere a lui Iliescu“

Atacul lui Iliescu nu a rămas fără răspuns de la Băsescu. Invitat aseară la Realitatea TV, preşedintele a dezminţit, cu cartea de muncă în mână, că ar fi avut „vreo legătură cu mineriada din 13-15 iunie ’90“, când era la Constanţa, şi s-a dezlănţuit la rândul său împotriva lui Oprescu. „A avut o meserie. N-a trăit din munca de partid. De ce s-a dus lângă Iliescu? Este una dintre păpuşi. Iliescu are nevoie temporar de câte o păpuşă“, a spus Băsescu, dându-i ca exemplu pe Petre Roman şi pe Adrian Năstase, pe care „i-a ras când n-a mai avut nevoie“. „Acum îl are pe Oprescu să-i servească setea de putere“, a susţinut el, referindu-se la Iliescu ca la „tătucu’ care a organizat mineriada“. „Geoană e vinovat că n-a reformat PSD. Trebuia să-l trimită la pensie, să-şi vadă de comunismul lui, în Primăverii“, a adăugat Băsescu.

Şeful statului a arătat totodată spre Doctor care, spune el, „locuieşte în casă cu o stafie (tatăl său, fost general de Securitate – n.r.), ceea ce îl leagă de Iliescu“, dar este „ipocrit“.

Becali vrea alianţă cu PDL

Pentru susţinerea lui Blaga înclină şi liderul PNG-CD, Gigi Becali, al cărui partid a spart gheaţa la alegerile de duminică, intrând pentru prima dată în Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

„Cred că îl vom susţine pe Blaga. Ca să hotărâm, trebuie să avem o discuţie. Voi negocia în interesul partidului“, a spus Becali la Realitatea TV, declarându-se de acord cu formarea unei coaliţii PDL-PNG-CD în Consiliul General. Varianta că „PDL-ului îi trebuie o negociere cu un partid mai mic, pentru a nu face compromisul politic major“, a fost avansată şi de Băsescu.

În varianta configuraţiei Consiliului estimată după numărarea a 96% din voturi (PDL – 36,7%, PSD – 24,3%, PNL – 11,5%, PNGCD – 5,8 şi PRM – 5,2%), nici după redistribuirea la care PDL ar ajunge la 40% nu ar putea forma alături de PNG o majoritate, având nevoie de un al treilea aliat.

STRATEGIE

Băsescu face ochi dulci electoratului PNL

Chiar dacă a dezminţit că ar fi „agentul electoral al lui Blaga“, Băsescu a încercat să-i atragă candidatului PDL şi sprijinul electoratului liberal. „Eu voi avea tot timpul respect pentru liberali. Au fost partenerii mei, i-am ajutat să ajungă la guvernare“, a reamintit el anii de glorie ai Alianţei D.A. Ca şi Blaga, în urmă cu o zi, Băsescu a catalogat drept „remarcabilă prestaţia lui Ludovic Orban“ în campania pentru primul tur, însă s-a detaşat de Călin Popescu-Tăriceanu, pe care l-a asociat cu PSD. „Atacurile la Tăriceanu n-au fost niciodată la adresa electoratului liberal. Electoratul liberal m-a făcut pe mine preşedinte, dar pe Tăriceanu eu l-am făcut premier“, a mai spus Băsescu. Cât despre Blaga, Băsescu afirmă că s-ar fi declarat „mulţumit dacă ar fi câştigat din primul tur“, însă îl consideră în continuare „cel mai bun“. (Anca Simina)

PRONOSTIC PENTRU PARLAMENTARE

Băsescu, despre clasa politică: „Schimbarea masivă va fi în toamnă“

În primul interviu după alegerile locale, acordat luni postului de radio Deutsche Welle, preşedintele Traian Băsescu s-a declarat mulţumit că primăriile şi şefiile de consilii judeţene au fost luate de „un număr foarte mare de tineri politicieni“ şi a anticipat că „schimbarea masivă de oameni politici se va produce la alegerile din această toamnă, din noiembrie, când votul uninominal va funcţiona şi pentru parlament“. Până atunci, preşedintele a încurajat Comisia Europeană să dea un avertisment României în raportul pe Justiţie aşteptat în iulie, având în vedere „tergiversarea la nesfârşit de Curtea Constituţională şi de parlament“ a celor opt dosare de corupţie ale unor foşti şi actuali miniştri. „Sunt convins că acest raport nu va recomanda impunerea de sancţiuni, dar avertismentul este, cred, binevenit. Nu neapărat din cauza incapacităţii instituţiilor româneşti de a lupta împotriva corupţiei, pentru că sub nivelul politic ele au devenit extrem de eficiente. Problema o avem în zona politică, şi aici un avertisment îl consider îndreptăţit“, a spus Băsescu, la Frankfurt. Şeful statului s-a arătat însă „convins că şi aceste dosare vor ajunge în faţa instanţei“, în final. (Anca Simina)