CUM A RATAT Opoziția ÎNFIINȚAREA Comisiei de anchetă privind votul la MOȚIUNEA de CENZURĂ | Exclusiv EVZ

CUM A RATAT Opoziția ÎNFIINȚAREA Comisiei de anchetă privind votul la MOȚIUNEA de CENZURĂ | Exclusiv EVZ

Aleșii USR susțin că din cauza liberalilor au ratat ocazia de a solicita, în ultima ședința a ultimelor birouri permanente reunite ale Parlamentului dinaintea vacanței parlamentare, socilitarea de a înființa comisia de anchetă care să investigheze votul la moțiunea de cenzură prin care a picat Guvernul Grindeanu, au spus surse parlamentare, pentru EVZ. Reprezentanții USR au precizat că deputații PNL „au tras de timp” în semnarea listei pe care trebuiau să înainteze partidele din Opoziție pentru a putea înainta cererea.

USR a anunțat că vrea să aibă acest demers la scurt timp după ce presa a relatat că pe înregistrarea video a votului la moțiunea de cenzură se văd doar 249 de persoane care introduc bile în urne, dar la final s-au anunţat un număr total de 251 voturi.

"După cum s-a văzut în sală și pe înregistrările video, am verificat personal urnele înainte de vot și erau goale. De numărat, după deschidere, le-am numărat de două ori, împreună cu vicepreședintele Senatului din partea PNL, Iulia Scântei, și au fost 251. Așadar, dacă înregistrările video dovedesc că doar 249 de parlamentari au introdus bile în urne, există o suspiciune mai mult decât rezonabilă că unii dintre cei care au votat secret au introdus mai multe bile în urnele de vot", a declarat, după adoptarea moțiunii de cenzură, vicepreședintele Senatului Mihai Goțiu, membru în comisia de numărare a voturilor.

O solicitare precum cea a USR poate fi înaintată Birourilor permanente Reunite, dacă este semnată de un sfert din numărul total al senatorilor și deputaților. Daca cererea strânge doar o treime din semnăturile numărului total al parlamentarilor, atunci ea poate fi înaintată în Biroul permanent al uneia dintre Camere. 

Grupurile parlamentare ale partidelor din Opoziție au un număr de membri după cum urmează:  PNL - 30 senatori, USR - 13 senatori și PMP are 8 senatori. La Camera Deputaților formațiunile politice ale Opoziției au astfel: PNL - 69 deputați, USR - 30 deputați și PMP - 17 deputați.

Ultima ședință a Birourilor permanente reunite a fost miercuri, 28 iunie, când conducerea Parlamentului a stabilit programul audierilor în Comisiile de specialitate a miniștrilor Guvernului Tudose. În plenul reunit de joi, ultimul înaintea vacanței parlamentare, Cabinetul condus de premierul Mihai Tudose a primit votul de învestitură. 

Chiar dacă socilitarea USR a strâns toate semnăturile senatorilor partidelor de Opoziție, deputații PNL au tergiversat semnarea cererii, lucru ce a dus la imposibilitatea depunerii documentului în ședința de miercuri a conducerii Parlamentului, au explicat surse parlamentare, pentru EVZ. Astfel, rămâne ca cererea să fie înaintată de abia în toamnă, după ce parlamentarii își reiau activitatea. 

Iată mai jos hârtia prin care parlamentarii USR au vrut să solicite înființarea Comisiei de anchetă care să investigheze votul la moțiunea de cenzură. 

Joi, când Parlamentul a acordat votul de învestitură Guvernului Tudose, Sorin Grindeanu a sesizat Curtea Constituțională cu privire la votul la vedere care a fost dat în Parlament la moțiunea de cenzură ce a dus la căderea Cabinetului său. În scrisoarea trimisă CCR, Sorin Grindeanu susține că modul în care a fost exprimat votul ar fi creat un conflict juridic de natură constituțională.

Opoziția vrea schimbarea votului secret cu bile

USR și PMP vrea să modifice și prevederile din Regulamentul de funcționare a plenurilor Parlamentului, în sensul modificării procedurii de vot secret cu bile la moțiunile de cenzură. 

"Ne-am dat seama că pe actualul Regulament nu ai cum supraveghea pentru că apar undeva niște săculeți cu bile albe și negre care sunt de la niște funcționari numiți de PSD și care pot veni evident cu bilele în buzunar. Până la urmă, eu nu cred că mai există în clipa de față vreun Parlament pe planeta asta care numără în bile premierii. Este vorba despre Regulamentul pentru plenul reunit și de cel pentru plenurile individuale când avem toate ridicările de imunitate, începerea de urmărire penală sau reținere și arestare, care au fost cu bile. Ei tot invocă faptul că sunt sisteme diferite pe cartele diferite la Senat și la Cameră, dar în secolul 21 cred că și un puști de 20 de ani este capabil să facă un soft să meargă aceeași cartelă și pe unul și pe altul. Să meargă și la secret și la vedere, în funcție de cum se votează", a declarat, pentru EVZ, deputatul PMP, Valeriu Steriu.

El a precizat că nu ai cum să contești o moțiune de cenzură. "Nicăieri în Regulament nu spune o cale de contestare a moțiunii de cenzură, deci nu ai cum să faci contestație. Te trimite la contencios, adică să dai în judecată și să ai o pronunțare cam după 2 ani", a completat Steriu, pentru EVZ.

La rândul său, senatorul USR, Mihai Goțiu, a spus că sistemul de vot secret cu bile este unul "primitiv".

"Suntem în anul 2017 și noi mai păstrăm încă în Parlamentul României acest sistem complicat de vot secret, cu bile. Este un sistem primitiv și, în același timp, un sistem care permite, după cum s-a putut constata, controlul politic al unui vot care, conform legii, ar trebui să fie secret. Neîncrederea în corectitudinea actualului sistem de vot, cu bile, dăunează grav imaginii Parlamentului. Astfel, atât în rândul cetățenilor români, cât și la nivel internațional s-au născut și se perpetuează temeri justificate legate de funcționarea instituțiilor democratice și a statului de drept în România – e vorba, totuși, de un vot care a decis cine guvernează sau nu guvernează țara. Introducerea votului electronic secret ar putea fi una dintre soluțiile care să refacă o parte din imaginea Parlamentului și să-i redea o parte din prestigiul șifonat", a conchis Goțiu.

EVZ a fost primul care a relatat în exclusivitate, a două ziua după adoptarea în Parlament a moțiunii de cenzură prin care a picat Guvernul Grindeanu, despre existența unor suspiciuni și nereguli la vot. Chestorul Senatului, Alexandru Pereș (PNL), a relatat EVZ că a văzut cum o parte dintre parlamentarii de la PSD, ALDE și minoritățile naționale, care au votat la moțiunea de cenzură, au luat bila albă și bila neagră cu o singură mână. Pereș a fost unul dintre cei care au înmânat bilele de vot și are o experiență de peste 20 de ani în Parlament.