Evenimentul Zilei > Actualitate > „Operaţiunea BIKINI” interzice CICOLATA. Cât din faima proastă se verifică în realitate
„Operaţiunea BIKINI” interzice CICOLATA. Cât din faima proastă se verifică în realitate

„Operaţiunea BIKINI” interzice CICOLATA. Cât din faima proastă se verifică în realitate

Faima proastă pe care o are ciocolata face să scadă consumul ei, în special în timpul verii, când "operaţiunea bikini" le impune multor persoane o restricţie calorică. Asfel, mai multe mituri legate de ciocolată au fost dezminţite de nutriţionişti.

Consumul moderat de ciocolată nu este vinovat de producerea acneei şi nu duce la apariţia cariilor. Dimpotrivă, înaltul său conţinut energetic o transformă într-un aliment recomandat pentru o dietă echilibrată, relatează site-ul dmedicina.com, potrivit Agerpres.

Să fie adevărat că îngraşă? Ciocolata nu favorizează excesul de greutate sau obezitatea dacă se consumă moderat, în cadrul unei diete care să echilibreze energia dobândită şi consumul energetic al organismului.

Favorizează apariţia acneei? Experţii în nutriţie afirmă că acneea are drept cauză fundamentală factori hormonali, proprii adolescenţei, sau de tip genetic. Nu s-a dovedit ştiinţific o relaţie între apariţia coşurilor şi consumul de ciocolată.

Provoacă apariţia cariilor? Deşi consumul de alimente şi băuturi care conţin zaharuri este asociat, în general, cu apariţia cariilor, această relaţie nu este directă, pentru că intervin alţi factori precum textura alimentelor şi aderenţa. O bună igienă bucală poate preveni apariţia cariilor.

Generează dependenţă? Nu s-a putut demonstra ştiinţific că ar provoca un consum compulsiv. De fapt, pentru a se produce fenomenul de dependenţă faţă de ciocolată, ar trebui să se consume cantităţi imense zilnic.

Ridică nivelul colesterolului? Grăsimile din ciocolată provin din untul de cacao, acid gras saturat care, spre deosebire de alţi acizi, nu ridică nivelul colesterolului din sânge. De fapt, potrivit unor studii, consumul de ciocolată contribuie la menţinerea nivelurilor 'colesterolului bun'.

Conţine cafeină? Prezenţa cafeinei în ciocolată este nesemnificativă. În produsele de cacao predomină teobromina, care, deşi este din aceeaşi familie cu cafeina, are o putere de stimulare puţin semnificativă.