ONU acuză China de crime împotriva umanității pentru torturarea prizonierilor uiguri din Xinjiang

ONU acuză China de crime împotriva umanității pentru torturarea prizonierilor uiguri din Xinjiang Sursa: Facebook

Biroul ONU pentru Drepturile Omului consideră că detenția discriminatorie a grupurilor musulmane din Xinjiang reprezintă o crimă împotriva umanității, potrivit raportului publicat de Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

Documentul mult așteptat a menționat "dovezi credibile" de tortură și violență sexuală împotriva minorității uigure și a cerut comunității internaționale să acționeze. "Entitatea detenției arbitrare și discriminatorii a membrilor comunității uigure și a altor grupuri cu majoritate musulmană poate echivala cu crime internaționale, în special crime împotriva umanității", se arată în raport. Imediată reacția Beijingului. Liu Yuyin, purtătorul de cuvânt al misiunii chineze la Organizația Națiunilor Unite de la Geneva, a declarat că China se opune "cu tărie" evaluării lansate noaptea trecută și a acuzat Biroul lui Bachelet de "defăimare și calomnie și imixtiune în afacerile interne ale Chinei". Liu a adăugat că "evaluarea" – produsă în urma misiunii din ultimele luni de la Xinjiang – se bazează "pe prezumția de vinovăție, dezinformare și pe minciunile fabricate de forțele anti-chineze ca principale surse". 

Michelle Bachelet, ajunsă în ultima zi de mandat, și-a ținut promisiunea în ultimul moment de a publica raportul contestat de Beijing, care îl consideră "o farsă" orchestrată de Occident, cu Washingtonul în frunte. La rândul său, Bachelet - acuzată că este prea indulgentă față de China - a răspuns că dialogul cu autoritățile de la Beijing, așa cum a făcut în special în timpul unei călătorii controversate în China din mai, "nu înseamnă că închid ochii" în fața violurilor. 

Acuzațiile aduse Beijingului poartă de această dată sigiliul ONU

Xinjiang, ca și alte provincii din China, a fost lovită diverse decenii, și în special din 2009 până în 2014, de atacuri atribuite islamiștilor sau separatiștilor uiguri. Regiunea este sub supraveghere intensă de câțiva ani: camere omniprezente, porți de securitate în clădiri, forțe armate vizibile clar pe străzi, restricții privind eliberarea pașapoartelor. În ultimii ani, Beijingul a fost acuzat că ar fi internat cel puțin un milion de oameni, în majoritate uiguri, în lagăre de reeducare, dar și că a făcut sterilizări și avorturi "forțate" sau a impus "munca forțată". China neagă aceste acuzații. Beijingul prezintă "taberele" și ca "centre de formare profesională", menite să țină locuitorii departe de extremismul religios, și care acum ar urma să fie închise pentru că toți "studenții" ar fi "terminat pregătirea lor". 

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși documentul nu pare să conțină dezvăluiri cu privire la ceea ce se știa deja despre situația din Xinjiang, publicarea lui este considerată importantă, deoarece acuzațiile aduse Beijingului poartă de această dată sigiliul ONU. "Acuzațiile de practici recurente de tortură sau rele tratamente, inclusiv tratament medical forțat și condiții precare în închisori, sunt credibile, la fel ca și acuzațiile individuale de violență sexuală și de gen", se arată în raport. "Mai bine mai târziu decât niciodată. Acest moment va fi decisiv", a declarat Sophie Richardson, directorul ONG-ului Human Rights Watch pentru China. 

Vorbind înainte de publicarea documentului, activista a anticipat că conținutul acestuia va demonstra "că niciun stat nu este mai presus de lege". Mai mult decât conținutul, existența și publicarea sunt importante, potrivit lui Richardson, pentru că vor forța Consiliul ONU pentru Drepturile Omului să se ocupe de caz. Pe de altă parte, China a continuat să își repete opiniile negative asupra documentului. Ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun, a reiterat "că se opune ferm raportului". "Așa-numita problemă Xinjiang este o minciună total inventată și motivată politic", care împiedică dezvoltarea Chinei, a afirmat, acuzându-l pe Bachelet că "se amestecă în afacerile interne ale Chinei", notează repubblica.it

(Traducerea Rador)