Exclusiv. China și Xi Jinping, încă 5 ani. Congresul cheie al Partidului Comunist va avea loc la mijlocul lunii octombrie

Exclusiv. China și Xi Jinping, încă 5 ani. Congresul cheie al Partidului Comunist va avea loc la mijlocul lunii octombriesursa:wikipedia

Un congres al Partidului Comunist care este pe cale să îl ungă pe Xi Jinping ca lider de top al Chinei pentru încă cinci ani se va deschide la Beijing pe 16 octombrie, au anunțat marți oficialii, citați de New York Times. Xi Jinping este pregătit să câștige încă cinci ani la putere la congres, un ritual care va oferi o imagine a direcției politice generale a Chinei.

Data de începere a celui de-al 20-lea congres al partidului - un eveniment crucial în ciclul de viață politică al Chinei - a fost dezvăluită după ce Biroul Politic, un consiliu format din 25 de înalți oficiali, a stabilit planurile pentru eveniment. Astfel de congrese au loc la fiecare cinci ani și reunesc aproximativ 2.300 de delegați care rareori, dacă nu chiar niciodată, manifestă disidență. Acesta va dezvălui direcția politică generală a Chinei și următoarea linie de conducere, într-o perioadă de încetinire a creșterii economice pe plan intern și de adâncirea tensiunilor în străinătate, în special cu Statele Unite, scrie NYT.

Scurtul rezumat oficial de la reuniunea Politburo a oferit puține detalii despre congres și nu a precizat cât timp se va întruni, deși aproximativ o săptămână este un termen obișnuit. Congresul, se arată în rezumat, se va reuni într-un "moment crucial" în planurile lui Xi Jinping de a transforma China într-o putere globală prosperă și avansată sub conducerea unui singur partid și va "formula un program de acțiune" pentru acest obiectiv.

Deși nu există nicio certitudine oficială că se va prelungi mandatul lui Xi Jinping, acumularea de puteri și promovarea intensă de către partid a palmaresului său sugerează că este foarte probabil ca acesta să câștige un al treilea mandat de cinci ani ca secretar general al partidului, prelungind un mandat care a început în 2012.

Tiparul de 10 ani la putere, abandonat

Anterior, liderii chinezi de top păreau să se fi așezat într-un tipar de 10 ani la putere. Dar oficialii de partid l-au descris pe Xi Jinping ca fiind liderul vizionar de care China are nevoie pentru a-și asigura ascensiunea, într-o lume din ce în ce mai periculoasă, mult timp în viitor. "Țările occidentale, conduse de Statele Unite ale Americii, nu doresc apariția unei Chine puternice", a scris Qu Qingshan, un înalt oficial ideologic al partidului, într-un eseu despre rolul lui Xi Jingping. "Lupta dintre cele două sisteme sociale și cele două ideologii va fi de lungă durată, complicată, dificilă și severă".

Nu există o limită formală pentru perioada în care un secretar general al partidului poate rămâne în funcție. În 2018, Xi Jinping a pus la cale abolirea limitei de mandat pentru președinția statului - o altă funcție importantă a sa - deschizând calea pentru ca el să rămână pentru un al treilea mandat, și poate mai mult, ca șef simultan al partidului, statului și armatei.

Predecesorul lui Xi, Hu Jintao, a renunțat la toate aceste posturi de conducere după un deceniu. Liderul dinaintea lui Hu, Jiang Zemin, a fost secretar general timp de 13 ani, iar apoi a rămas doar ca conducător al armatei chineze pentru încă 22 de luni. "Xi și-a petrecut actualul mandat punând bazele unei victorii majore la cel de-al 20-lea Congres al Partidului", a scris Christopher K. Johnson, analist la Centrul pentru Analiza Chinei al Societății Asiatice, într-o evaluare recentă. "Gambitul celui de-al treilea mandat al lui Xi îl lasă pe acesta într-o poziție mult mai puternică pentru a dicta rezultatele decât cei doi predecesori imediați ai săi."

Testul ambițiilor

Chiar dacă Xi Jinping, în vârstă de 69 de ani, are asigurat un nou mandat, el se confruntă cu un mare test al ambițiilor sale la congres: În ce măsură va încerca el să promoveze în următoarea linie de conducere oficialii săi favoriți? Mai presus de toate, există întrebarea dacă va semnala un succesor preferat sau va amâna această decizie până mai târziu. Până în prezent, nu a apărut niciun “moștenitor" politic, iar mulți experți cred că Xi Jinping se va abține să confirme unul la acest congres, astfel încât să își poată păstra influența pentru anii următori.

Dacă se respectă regulile informale de vârstă ale partidului - conform cărora înalții oficiali sunt așteptați să se retragă la un congres dacă au 68 de ani sau mai mult - atunci doi dintre cei șapte membri ai Comitetului permanent al Politburo, cel mai înalt consiliu al partidului, se vor retrage probabil. (Numărul membrilor Comitetului Permanent poate, de asemenea, să crească sau să se reducă.) Aproximativ jumătate din cei 25 de membri ai Politburo, al doilea cel mai înalt nivel de putere, sunt, de asemenea, susceptibili să plece, inclusiv cei care părăsesc Comitetul Permanent.

China și Xi Jingping - provocări noi

Anul care a precedat congresul a fost agitat pentru China, în ciuda apelurilor lui Xi Jinping la stabilitate. Turbulențele au inspirat speculații potrivit cărora acesta a fost slăbit, ceea ce ar putea face ca politicile sale draconice să fie vulnerabile în fața provocărilor din partea rivalilor. Xi Jinping a insistat că China trebuie să se țină de politica sa "zero Covid" pentru a minimiza decesele cauzate de coronavirus și pentru a proteja economia, dar închiderea orașelor afectate de epidemii a tras în jos creșterea economică și a frustrat locuitorii. China pare puțin probabil să atingă obiectivul de creștere economică de 5,5% pentru 2022, stabilit de lideri la începutul acestui an, iar șomajul în rândul rezidenților din mediul urban cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a crescut la 20% în iulie.

De asemenea, Xi Jinping a fost ferm alături de Rusia, în ciuda invaziei lui Vladimir V. Putin în Ucraina. Unii analiști chinezi au sugerat că Xi Jinping s-a apropiat prea mult de Putin, oferind o prietenie "fără limite" care a antagonizat inutil Washingtonul și aliații săi europeni.

Actualul premier, Li Keqiang, a avut uneori un ton mai blând și mai pragmatic decât Xi Jinping. În timpul unei vizite din această lună la Shenzhen, un oraș comercial aflat de mult timp în fruntea reformelor de piață din China, premierul Li a spus locuitorilor că "reforma și deschiderea trebuie să meargă înainte".