ONG-urile de presă cer sancțiuni pentru violențele de la Marșul Victoriei

ONG-urile de presă cer sancțiuni pentru violențele de la Marșul Victoriei

Organizațiile neguvernamentale de presă din Republica Moldova au emis o declarație comună prin care condamnă comportamentul ilegal al unor participanți la „Marșul Victoriei”, care au atacat fizic și verbal jurnaliștii care transmiteau de la eveniment.

ONG-urile de presă cer sancțiuni pentru violențe

Organizațiile semnatare fac apel la autorități să-i pedepsească pe cei care i-au atacat pe jurnaliștii care își îndeplineau misiunea de a informa cetățenii despre evenimente de interes public.

Apelul vine după ce, pe 9 mai, în timp ce transmiteau de la „Marșul Victoriei”, jurnalistele Nadejda Roșcovanu (Jurnal.md ) și Viorica Tătaru (TV8 ) au devenit ținte ale intimidărilor, insultelor și atacurilor unor participanți la demonstrație.

Ce s-a întâmplat la „Marșul Victoriei”

Cele două jurnaliste au fost insultate, înjurăte și agresate fizic. Unii dintre participanții la „Marșul Victoriei” au strigat, după ce un demonstrant a lovit-o pe Nadejda Roșcovanu: „Face ceea ce trebuie. Ar trebui să fii ucisă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai jos, imagini înregistrate de Viorica Tătaru din momentul agresiunii:

Organizațiile semnatare ale apelului condamnă un astfel de comportament agresiv și sfidător, arătând că acțiunile manifestanților constituie o încălcare a drepturilor la integritate personală, libertate și securitate individuală, precum și o ingerință în drepturile speciale garantate jurnaliştilor.

ONG-urile de presă mai menționează că, potrivit Legii cu privire la libertatea de exprimare, statul garantează libertatea de exprimare a presei, iar obstrucționarea ilegală deliberată a activității presei atrage răspunderea penală.

Apel către autorități al organizațiilor de presă

„În același timp, subliniem că amenințările cu vătămare corporală sau vătămare a sănătății, insulte sau atacuri jignitoare în locuri publice sunt acte pedepsite de lege”, mai scriu autorii apelului.

Organizațiile semnatare condamnă cu fermitate acțiunile ilegale ale atacatorilor împotriva presei și subliniază că astfel de încălcări nu pot fi tolerate.

Ei cer organelor de drept din Republica Moldova, în conformitate cu competențele lor legale, să ia act de faptele săvârșite și să demareze procedurile prevăzute de lege pentru aducerea făptuitorilor în fața justiției.

Semnatarii acestui apel sunt: Centrul pentru Jurnalism Independent; Asociația Garda Media; Asociația Presei Electronice; Asociația Presei Independente; Acces-Centrul de informații; Centrul pentru Jurnalism de Investigație; Asociaţia Jurnaliştilor din Domeniul Mediului şi Ecoturismului.