De ce nu mai vrea Republica Moldova să serbeze Ziua Victoriei pe 9 mai? Sărbătoarea, mutată la o altă dată

De ce nu mai vrea Republica Moldova să serbeze Ziua Victoriei pe 9 mai? Sărbătoarea, mutată la o altă dată

După un val de critici din partea opoziției, majoritatea parlamentară de la Chișinău a mers la un compromis, păstrând sărbătoarea Ziua Victoriei, doar că în altă zi.

Deputații din Partidul Acțiune și Democrație (PAS) Eugen Sinchevici și Natalia Davidovici au înregistrat un amendament la proiectul de lege deja înregistrat, prin care vor stabili că ziua de 8 mai va fi declarată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. Inițial, proiectul de lege stabilea că la 8 mai să fie doar ziua Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial.

Cum argumentează autorii sesizării

„Capitularea Germaniei în faţa coaliţiei anti-hitleriste a fost semnată pe data de 8 mai 1945 şi anume această dată este ziua Victoriei asupra Nazismului. Victoria coaliţiei anti-hitleriste marchează sfârşitul celui mai sângeros război din istoria omenirii şi această Victorie a fost una comună, la ea contribuind prin jertfe şi eroism mai multe popoare, inclusiv moldovenii. Nimeni nu poate să-şi adjudece principalul merit în câştigarea acelui război, de aceea, Ziua Victoriei trebuie să fie o zi a Comemorării şi Reconcilierii. Este de datoria noastră să învăţăm lecţiile acelui război şi să nu permitem repetarea lui.

În acelaşi amendament, vom stipula că Ziua Victoriei şi Comemorării celor căzuţi în Cel de-al Doilea Război Mondial, va deveni o zi comemorativă naţională. Memoria trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, a spus Sinchevici în cadrul unei emisiuni televizate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autorii amendamentului au ținut să precizeze că revenirea la Ziua Victoriei nu e rezultatul protestelor Partidului Șor și ale unor deputați socialiști, dar rezultatul unor din partea unor oameni „de bună-credință”, pentru care semnificația acestei zile „contează mult sentimental”.

„Eu am primit reacții și de la oameni respectabili, de bună-credință, pentru care acest lucru contează mult sentimental. Și sunt un deputat ales de oameni pentru a le reprezenta interesele. Dacă oamenii care m-au votat cer ceva, eu mă supun. Ziua Victoriei trebuie să fie o zi care unește. În al Doilea Război Mondial, s-a unit toată lumea liberă împotriva nazismului. E important pentru noi să spunem dacă pentru oameni contează că asta e victorie, a fost victorie”, a spus Eugeniu Sinchevici.

Ziua Victoriei, sărbătoare a partidelor pro-ruse

Amintim că la sfârșitul lunii trecute, deputații din PAS au venit cu o inițiativă legislativă ca Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei, marcată în Republica Moldova încă din anul 1990, pe 9 mai, să fie înlocuită cu Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial și marcată pe 8 mai.

Precizăm că, în Republica Moldova Ziua Victoriei este sărbătorită de 9 mai în special de către vorbitorii de limbă rusă și a partidelor pro-ruse, care consideră că victoria asupra fascismului este un merit exclusiv al fostei Uniuni Sovietice și în special a Rusiei.