Spectacol de forță militară. Zeci de rachete HIMARS au fost trase în poligonul Capu Midia, la cel mai mare exercițiu militar NATO din România

Spectacol de forță militară. Zeci de rachete HIMARS au fost trase în poligonul Capu Midia, la cel mai mare exercițiu militar NATO din România Sursa: Brigada 8 ROT? Facebook

În a doua zi a celui mai mare exercițiu NATO desfășurat pe teritoriul României în acest an, zeci de rachete au fost lansate de pe poligonul de la Capu Midia din județul Constanța.

Militarii români au participat alături de militari americani, italieni și francezi la misiuni comune, utilizând sistemul HIMARS, o achiziție recentă a forțelor terestre române, pentru care statul a plătit circa 1,5 miliarde de dolari, primul sistem intrând în dotare în 2021.

Zeci de rachete lansate din România, în timpul celui mai mare exercițiu NATO

La exercițiul „Saber Guardian 23” participă, în perioada 29 mai-9 iunie, aproximativ 10.000 de militari, dintre care peste 5.000 de militari români, cu peste 1.700 de mijloace tehnice din țara noastră și din 12 națiuni aliate și partenere.

Coordonarea desfășurării de forțe a fost realizată prin intermediul sistemelor electronice ale Diviziei 101 Aeropurtate Americane, staționate la baza Mihail Kogălniceanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exerciţiul Saber Guardian este inclus în programul de exerciţii de antrenament comun USAREUR-AF, în vedere creşterii interoperabilităţii la nivel comun şi multinaţional cu forţele armate ale statelor aliate şi partenere.

Este momentul să întărim armata. La asta să vă gândiți când veți vedea cum în zilele următoare se vor desfășura pe teritoriul național aplicații și manevre militare. Nu avem de ales, nu noi am ales această cale”, a declarat colonelul Tudor Păcuraru, fost șef departament în cadrul SRI și colaborator evz.ro, pentru știrileprotv.ro.

Sursa: Brigada 8 ROT/ Facebook

Rachetele HIMARS domină poligonul Capu Midia în exercițiul NATO

Capul Midia este unul din cele mai mari poligoane din România. Fiecare sistem HIMARS are 18 instalații de lansare, inclusiv muniție, elemente de comandă și control, senzori și suport logistic. Contractul încheiat de România prevede utilizarea a trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate, capabile să atingă ținte terestre de suprafață sau punctuale, într-un rază de până la 300 de km.

„Zi de foc, astăzi, în Poligonul de tragere sol-aer din Capu Midia, unde militarii Brigăzii 8 Rachete Operativ Tactice, alături de cei ai Regimentului 52 Artilerie Mixtă, ai  Batalionului 1 din Regimentul 5 Artilerie Terestra – Italia și ai Batalionului 1-77 din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră - Statele Unite ale Americii, au desfășurat în cadrul Saber Guardian 23, un exercițiu cu trageri reale de luptă (Live Fire exercise – LFX).

Acesta s-a desfășurat în baza unui scenariu fictiv, ce a presupus coordonarea și sicronizarea focului artileriei cu acțiunile forțelor de manevră, având ca scop exersarea tehnicilor, tacticilor și procedurilor privind sprijinul prin foc asigurat de un Task Force multinațional, într-o operație ofensivă cu forțarea unui curs de apă”, a transmis Brigada 8 ROT pe Facebook.