Percheziții și rețineri la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din cauza furtului de combustibil.

Percheziții și rețineri la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din cauza furtului de combustibil.Sursa foto: CarolRobert | Dreamstime.com

Au loc și primele rețineri legat de furtul de combustibil de la Mihail Kogălniceanu. Procurorii au făcut mai multe percheziții și au reținut 8 militari, din cei 22 de suspecți, potrivit unor surse judiciare. În acest dosar, s-au făcut ieri, 50 de percheziții atât la baza Kogălniceanu, cât și la locuințele unor suspecți și martori, până acum fiind documentat de procurori furtul a cel puțin 7 tone de combustibil.

Este vorba despre combustibil care era destinat elicopterelor și avioanelor, dar și parcului auto de la baza militară. Dosarul este instrumentat de Parchetul Tribunalului Militar București, iar audierile au fost făcute la Poliția Transporturi Constanța, potrivit aceleiași surse.  Nu este prima anchetă deschisă pentru furt de combustibil de la baza militară de la Kogălniceanu.

DIICOT  a făcut percheziții la sfârșitul anului trecut

La sfârșitul anului trecut, polițiștii și procurorii DIICOT au făcut percheziții la membrii unei grupări acuzate că, începând cu anul 2017, au furat de la baza militară americană de la Mihail Kogălniceanu combustibil în valoare de aproximativ 2.000.000 dolari, prejudiciu adus guvernului federal al SUA. În total, şapte persoane sunt cercetate pentru furt calificat în acel dosar. Cele şapte persoane lucrau la o societate comercială din Constanţa ce se ocupa cu administrarea generatoarelor din cadrul bazei militare Mihail Kogălniceanu. Practic, cei şapte alimentau generatoarele cu motorină. La intervale bine stabilite de timp, angajaţii societăţii comerciale veneau la baza militară Mihail Kogălniceanu cu cisterne pline cu combustibil pentru a alimenta generatoarele. La intrarea în bază, respectivii prezentau documentele justificative, după care îşi continuau drumul cu cisternele până le fiecare generator. Numai că, cei şapte nu alimentau generatoarele cu cantitatea de combustibil conform contractului şi documentelor, ci îşi păstrau şi ei o cantitate cu care plecau în cisternă. Iar la ieşirea din baza militară nimeni nu avea cum să verifice dacă în cisternă mai este sau nu combustibil. Numai că, la un moment dat, a ieşit la iveală alimentarea redusă cu carburant a generatoarelor din cadrul bazei militare, iar în luna aprilie a acestui an autorităţile americane au sesizat DIICOT. Au urmat luni întregi de verificări, strângeri de documente, monitorizări şi interceptări, iar în final toată operaţiunea a fost devoalată.