OMS va începe o anchetă în China, pentru a găsi cauzele izbucnirii pandemiei. Care e kilometrul 0

OMS va începe o anchetă în China, pentru a găsi cauzele izbucnirii pandemiei. Care e kilometrul 0

La începutul anului viitor, o comisie a Organizației Mondiale a Sănătății va începe să cerceteze cauzele care au declanșat pandemia.

O echipa ştiinţifică internaţională, ale cărei baze au fost puse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), și care are rolul de-a găsi originile virusului care a provocat pandemia de COVID-19, va merge în China în ianuarie, pentru a începe investigațiile.

„Pot confirma că acest lucru va avea loc în ianuarie”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Hedinn Halldorsson, confirmând astfel declaraţiile făcute pentru presă de unul dintre experţi.

Ancheta va fi începută la Wuhan

Cu toate acestea, oficialul nu a dat mai multe detalii legate de modul în care se va desfășura misiunea respectivă. Însă, mai mulţi oficiali importanţi ai Organizației Mondiale a Sănătății au declarat în numeroase ocazii că vor ca echipa de experţi să meargă în regiunea Wuhan din China, considerată a fi locul izbucnirii pandemiei, înainte de a vedea dacă alte piste conduc în altă direcţie.

Misiunea este formată din zece oameni de ştiinţă (Danemarca, Regatul Unit, Olanda, Australia, Rusia, Vietnam, Germania, Statele Unite, Qatar şi Japonia) recunoscuţi în domeniile lor de expertiză, iar scopul său este de a afla originile virusului şi modul în care acesta a ajuns la oameni.

Americanii i-au acuzat public pe chinezi 

Pe 30 octombrie, OMS a anunţat că misiunea s-a reunit pentru prima dată în mod virtual cu experţi chinezi, însă până acum nu a fost prezentată nicio dată pentru plecarea lor pe teren, ceea ce a stârnit critici. Statele Unite ale Americii - ţara cu cel mai mare număr de decese provocate de pandemie - au acuzat public Beijingul că a ascuns informaţii şi că OMS s-a pliat prea mult pe dorinţa autorităţilor chineze. Alte state membre, deşi mai puţin critice, suspectează Beijingul că încetineşte acest proces.

Oamenii de ştiinţă cred în general că gazda iniţială a virusului a fost liliacul, însă animalul intermediar care a provocat contaminarea la om este încă necunoscut.

sursa: Agerpres

Ne puteți urmări și pe Google News