Mai tare ca pandemia: Directorul OMS ar putea fi judecat pentru Genocid

Mai tare ca pandemia: Directorul OMS ar putea fi judecat pentru Genocid

Un nominalizat la Nobelul pentru Pace a depus o plângere la Tribunalul Penal Internațional în care șeful OMS este acuzat de implicare în atrocități în masă împotriva poporului său

Ziarul Times din Londra scrie că un economist american, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, David Steinman, îl acuză pe Tedros Adhanom Ghebreyesus că este unul dintre cei trei responsabili aflați la comanda serviciilor de securitate etiopiene între 2013 și 2015.

Actualul director al OMS a fost ministru al Sănătății în Etiopia din 2005 până în 2012 și ministru de Externe până în 2016, atunci când formațiunea politică din care făcea parte, Frontul comunist de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF) era principalul membru al coaliției de la putere.

Pe lista teroriștilor

Mai mulți analiști, printre care oficiali guvernamentali americani, au înscris TPLF pe lista mondială a organizațiilor teroriste.

Times scrie că Steinman, un economist și militant, nominalizat anul trecut la Premiul Nobel pentru Pace, a depus plângerea la Tribunalul Penal Internațional (TPI) de la Haga.

Acesta afirmă că Tedros „a fost un decident esențial în relație cu acțiunile serviciului de securitate, între care s-au numărat asasinarea, arestarea și încarcerarea arbitrară și torturarea etiopienilor”.

Plângerea, adresată procurorilor de la TPI, vine după ce generalul Berhanu Jula, șeful statului major al armatei etiopiene, i-a cerut luna trecută directorului OMS să demisioneze.

Generalul l-a acuzat pe Tedros că încearcă să procure arme pentru regiunea Tigray, unde armata etiopiană se luptă cu forțele locale.

Ce spune plângerea

În plângerea sa, Steinman a invocat un raport al guvernului SUA din 2016 privind drepturile omului în Etiopia care afirma că „autoritățile civile nu exercitau uneori controlul asupra forțelor de securitate și asupra poliției locale în zonele rurale și milițiile locale acționau uneori în mod independent”.

Steinman a adăugat că documentul SUA cita „alte crime nedocumentate”, și l-a acuzat pe Tedros de implicare în „intimidarea candidaților opoziției și ai sprijinitorilor săi”, inclusiv „arestări arbitrare… și detenții prelungite înainte de proces”.

Potrivit Times, plângerea mai afirmă că Tedros a supervizat „uciderea și cauzarea de grave răniri corporale și psihologice membrilor triburilor Amhara, Konso, Oromo și Somali, cu intenția de a distruge aceste triburi total sau parțial”.

Tedros a negat aceste acuzații și orice acțiuni reprobabile. Luna trecută, el a dat publicității o declarație privind situația actuală din Tigray.

„Au existat relatări sugerând că susțin o anumită parte în această situație”, a spus directorul OMS. „Acest lucru nu este adevărat și vreau să spun că eu sunt de o singură parte, și aceasta este pacea.”

Prietenul lui Mugabe

Nu este pentru prima dată când Tedros se află în centrul unor controverse.

În octombrie 2017, el l-a numit pe Robert Mugabe, dictatorul din Zimbabwe, ca „ambasador al bunăvoinței” pentru contribuția acestuia la lupta împotriva bolilor netransmisibile în Africa, provocând indignarea profesioniștilor din sănătate și a grupurilor de apărare a drepturilor omului.

La vremea respectivă, New York Times scria:

„Rolul ambasadorului bunăvoinței este în mare parte unul simbolic, însă grupurile de apărare a drepturilor omului au fost șocate de simbolismul de a-l oferi unui om a cărui conducere, spun ei, a dus la colapsul serviciului său de sănătate și la abuzuri majore în Zimbabwe.”

Ulterior, Tedros a renunțat la numirea lui Mugabe.

Anul acesta, președintele Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din OMS, în iulie 2021, după ce l-a acuzat pe Tedros că nu a făcut suficient să tragă la răspundere China pentru disimularea și manipularea datelor despre existența COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News