OMS se teme de o nouă pandemie. Marburg, o boală virală mortală, a făcut deja primele victime în Ghana

OMS se teme de o nouă pandemie. Marburg, o boală virală mortală, a făcut deja primele victime în Ghana Sursa: Dreamstime.com

Ghana alertează comunitatea internațională cu privire la faptul că moartea a două persoane ar fi survenit pe fondul contractării unui virus extrem de periculos, denumit Marburg. Victimele, din regiunea Ashanti, ar fi fost testate pozitiv cu acest virus, iar OMS anunță deja că reanalizează mostrele, pentru a afla dacă există un pericol pandemic în regiune.

Dacă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va confirma existența virusului Marburg în statul Ghana, ar fi pentru a doua oară când acesta ar fi descoperit în zona Africii de Vest, un prim focar de infectare fiind raportat în 2021 în Guineea.

Un nou virus pune OMS în alertă

Din acest motiv, OMS anunță că trimite specialiști în Ghana, pentru a realiza anchetele epidemiologice în cazul pacienților din Ashanti. Pe lângă asta, agenția ONU în domeniul sănătății transmite că vor fi desfășurate acțiuni de informare și alertare a populației locale în legătură cu virusul Marburg, dar și că va coopera cu autoritățile locale în caz de urgență sanitară.

Virusul Marburg se „înrudește” cu boala virală Ebola, având o rată a mortalității cuprinsă între 15-90%, raportat la numărul de infectări. OMS descrie virusul Marburg drept „următoarea mare amenințare pandemică”, fiind „predispus să genereze epidemii”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Francis Kasolo, trimis al OMS în Ghana, spune că „autoritățile sanitare sunt pe teren, investighând situația, și se pregătesc pentru un posibil răspuns la focar. „Colaborăm îndeaproape cu țara pentru a intensifica detectarea, a urmări contactele, a fi gata să controlăm răspândirea virusului”, declară Kasolo.

Care sunt simptomele virusului Marburg

Cei care contractează acest virus dezvoltă simptome precum ochi adânciți, sângerări din orificii multiple, precum nas, gingii sau ochi. Pacienții din Ghana au suferit de greață, vărsături, diaree și febră, iar diagnosticul de infectare cu virusul Marburg a fost stabilit de Institutul Memorial Noguchi pentru Cercetare Medicală, în cazul ambilor pacienți ghanezi.

De regulă, simptomele bolii debutează cu febră mare și dureri de cap, care evoluează spre sângerări severe în următoarele șapte zile de la infectare. Pentru a trata astfel de cazuri, medicii folosesc picături intravenoase, neexistând un vaccin sau tratamente antivirale aprobate pentru acest virus, dar OMS anunță că dezvoltă tratamente, care au la bază terapii imune și medicamentoase.

 Mai multe focare de infectare cu virusul Marburg în statele din Africa

Probele prelevate de la pacienți au fost trimise spre confirmare către Institutul Pasteur din Senegal, cunoscut drept un centru cu care colaborează OMS. Incidența la nivel de focar a virusului Marburg a fost raportată, anterior, în statele Angola, Republica Democrată Congo, Kenya, Africa de Sud și Uganda.

Virusul Marburg a fost depistat prima dată la oameni, în 1967, focarele de infectare fiind Marburg și Frankfurt din Germania, dar și capitala Serbiei, Belgrad, conform Monitorulcj.ro.