PANDEM-2 - Armata irlandeză cooperează cu UE în cadrul unui important exercițiu pandemic

PANDEM-2 - Armata irlandeză cooperează cu UE în cadrul unui important exercițiu pandemic O nouă variantă COVID-19. Este mai periculoasă ca celelalte. Sursa: Inuella365 | Dreamstime.com

Mai multe agenții UE de sănătate și răspuns la urgențe s-au întâlnit săptămâna trecută, la Institutul Robert Koch (RKI) din Berlin, pentru un exercițiu colectiv (TTX) pentru a testa cât de pregătită este UE pentru viitoarele pandemii.

Acesta a fost o piatră de hotar uriașă pentru PANDEM-2, proiectul UE de pregătire și răspuns la pandemie, de 10 milioane de euro, care a fost organizat și coordonat de NUI Galway, scrie Henry Fox pentru IrishTechNews.

Exercițiile colective sunt exerciții interactive, simulate în teren, care examinează răspunsul unei organizații în caz de urgență. Ele ajută la testarea procedurilor, politicilor și planurilor în cazul unei viitoare pandemii.

Printre participanți s-au numărat agenții naționale de sănătate publică din Germania, Țările de Jos, Suedia, Portugalia, România și Finlanda - acestea au inclus Centrul Medical al Universității Radboud, un spital central din Nijmegen, Țările de Jos, alături de primii respondenți precum Crucea Roșie Austriacă și cea  Italiană și Serviciile medicale de urgență din Portugalia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Forțele de apărare irlandeze s-au alăturat recent Comitetului consultativ al PANDEM-2 și au participat, de asemenea, la exercițiul colectiv, aducând cunoștințe extinse și experiență în sectorul apărării în exerciții, precum și experiență dobândită în timpul răspunsului la COVID-19.

Profesorul Máire Connolly, coordonator al proiectului PANDEM-2 și expert în sănătate globală la NUI Galway, a declarat în cadrul unei sesiuni, la Berlin: „Acesta este o piatră de hotar majoră pentru proiectul PANDEM-2. Exercițiile colective reprezintă o parte importantă a testării nivelurilor de pregătire pentru urgențele de sănătate transfrontaliere. Construirea unei platforme de pregătire pentru pandemie, pentru Europa, care să includă experiența agențiilor de conducere de sănătate publică și de răspuns în situații de urgență, va ajuta la îndeplinirea obiectivului nostru de a îmbunătăți răspunsul UE la viitoarele pandemii.”

Obiectivele PANDEM-2

Scopul principal al exercițiului colectiv a fost de a testa răspunsul agențiilor naționale de sănătate publică la urgențele de sănătate internaționale și transfrontaliere, utilizând instrumentele PANDEM-2. Două echipe de manageri de pandemie au luat parte la exercițiu, reprezentând două țări europene vecine – implicând oficiali de sănătate publică, clinicieni, primii respondenți și experți de laborator din consorțiul PANDEM-2.

Echipele au avut de răspuns la o serie de simulări în urma unor cazuri de infectare cu virus Ebola, importate în țările lor. Evaluările riscurilor și comunicările publice au fost evaluate pentru aceeași gestionare a situațiilor de urgență a focarului. De asemenea, au fost testate măsuri de biosecuritate și biosiguranță, fiind testate procedurile legate de transportul pacienților și manipularea probelor clinice.

Scopul echipei PANDEM-2 este de a consolida răspunsul UE la pandemii și epidemii în viitor, prin dezvoltarea de sisteme IT, susținute de formare pentru managerii de pandemie, alături de instruire pentru primii respondenți și alți oficiali din domeniul sănătății. Un obiectiv cheie este aplicarea lecțiilor din diferite răspunsuri la pandemia de COVID-19, atât în ​​Irlanda, cât și în alte părți ale UE. (Traducere:RADOR)