OMS lansează „premiul" COVID-19 pentru săracii lumii. În ce condiții pot primi banii

OMS lansează „premiul" COVID-19 pentru săracii lumii. În ce condiții pot primi banii

OMS a demarat, luni, un program care compensează persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și care au suferit reacții adverse grave. Condiția acordării daunei este ca acestea să provină din cele mai sărace ţării ale lumii.

OMS lansează "premiul" COVID-19 pentru săracii lumii! Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, luni, demararea unui program care compensează persoanele vaccinate împotriva COVID-19, din grupul celor 92 de ţări cele mai sărace ale lumii. Condiția este ca acestea să fi suferit efecte adverse grave în urma vaccinării, relatează EFE, citată de Agerpres. Programul vizează persoanele care au primit un vaccin prin platforma COVAX, creată de OMS şi de alte entităţ. Platforma garantează un acces echitabil la tratamentele COVID-19 în ţările cu venituri medii şi mici.

92 de țări subdezvoltate, selectate să primească vaccinuri finanţate de COVAX

Toate vaccinurile distribuite ca parte a acestui program au trecut etapele proprii de dezvoltare pentru un vaccin, care îi garantează eficienţa, securitatea şi calitatea. Totuşi, aceste medicamente, inclusiv vaccinurile aprobate ca uz general, pot provoca în cazuri rare efecte adverse grave, a anunţat OMS într-un comunicat.

Peste 190 de ţări participă la programul COVAX. Dintre acestea, 92 de ţări cu venituri mici au fost selectate să primească vaccinuri finanţate de platformă.

Va fi unicul mecanism de compensare pentru daune provocate de vaccinurile COVID-19

Programul de acordare de compensaţii anunţat luni se aplică exclusiv acestor ţări, a anunţat OMS. "Este vorba de primul şi unicul mecanism de acordare de compensaţii pentru daune provocate de vaccinuri care operează la scară internaţională", a precizat OMS.

Obiectivul este de a oferi acestui grup de ţări o procedură rapidă, justă şi transparentă pentru a primi compensaţii. Procedura se aplică în cazurile "rare şi la efecte adverse grave, asociate distribuirii de vaccinuri prin COVAX până la 30 iunie 2022". În acest fel, persoanele afectate nu vor fi nevoite să recurgă la tribunale şi să iniţieze procese lungi şi costisitoare.

La cele aproximativ 208 milioane de doze vaccin administrate în diferite ţări nu s-au raportat deocamdată reacții adverse foarte grave. În anumite ocazii rare s-a observat o reacţie adversă la pacienţi cu antecedente de alergii. Au fost semnalate 4 sau 5 cazuri la un milion de persoane care au primit vaccinul Pfizer. De asemenea, au fost 2 - 3 cazuri la un milion la vaccinurile Moderna, potrivit statisticilor realizate de SUA.

Pentru acest program de compensaţii, OMS a încheiat un acord cu societatea de asigurări Chubb Limited.

Ne puteți urmări și pe Google News