Evenimentul Zilei > International > Mii de americani vor putea cere Chinei daune pentru COVID-19
Mii de americani vor putea cere Chinei daune pentru COVID-19

Mii de americani vor putea cere Chinei daune pentru COVID-19

Doi congresmeni Republicani au depus joi un proiect de lege care le va permite americanilor să dea China în judecată pentru „moarte, vătămare și prejudiciu economic cauzate de virusul Wuhan”.

„Închizându-le gurile medicilor și ziariștilor care au încercat să avertizeze lumea în legătură cu coronavirusul, Partidul Comunist Chinez a permis virusului să se răspândească rapid pe întreg Pământul”, a declarat senatorul Republican Tom Cotton, un veteran al US Army și co-inițiator al proiectului de lege.

„Decizia chinezilor de a ascunde existența virusului a dus la mii de morți care puteau fi evitate și prejudicii economice uriașe. Este corect să facem guvernul chinez responsabil pentru daunele pe care le-a produs”, a mai adăugat el.

Proiectul de lege, care îl are drept co-inițiator și pe reprezentantul Dan Crenshaw, afirmă că ascunderea existenței coronavirusului și favorizarea răspândirii sale mai rapide și la proporții mai mari decât dacă ar fi fost recunoscută poate fi considerată ca un delict prejudiciabil.

Legea conferă mai multe pârghii Statelor Unite pentru a solicita daune interese din partea Chinei pentru prejudiciile aduse sau să ajungă cu Beijingul la o înțelegere în justiție privind stingerea acestor revendicări, scrie Breitbart.

Dacă va fi adoptat, proiectul de lege ar putea exercita presiuni asupra Chinei să ajungă la o astfel de înțelegere, dacă nu dorește să se trezească cu milioane de plângeri la tribunalele federale americane.

„Trebuie să facem responsabil guvernul chinez pentru minciunile și ascunderea realității, de natură penală, care au făcut posibilă răspândirea coronavirusului în toată lumea”, a explicat și Crenshaw, fost membru al trupelor speciale SEAL ale US Navy.

El a adăugat:

„Regimul comunist a expulzat ziariști, a redus la tăcere pe cei care au dat alarma și a ascuns informații vitale care au întârziat răspunsul global la pandemie. Pe scurt: acțiunile sale au vieți de americane și mijloace de existență ale lor. Această lege va permite să ne asigurăm că faptele Chinei nu vor rămâne fără urmări.”